Coretan Terbaru KakakeciK

Thursday, August 29, 2013

Spontaneus Thursday # PETIS

PETIS...apa dia ye petis tu...bila google paste char keow teow...rata2 resepi guna petis...cheq tatau nie...betis tau la...hehe

 

PETIS = OTAK UDANG

Wednesday, August 28, 2013

Berjerebu Lagi

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

 

Kawasan kakakecik kembali berjerebu sejak semalam…pagi semalam time drive kerja da nampak kabus..tapi time balik keje tu makin kabur je..eh tak kan la kabus petang2 hari kan…nie sah sahih jerebu…Malam bila keluar nak hantar kek karamel, cahaya lampu pun malap je nampak….semua nya diselubungi jerebu….

 

Pagi nie…makin tebal kabusnya…eh makin teruk jerebu nya…sesekali berangan dok tempat tinggi dan sejuk…hahaha..suka suki je kan kakakecik nie..

DSCN4704

Dah tak nampak bukit bukau di seberang sawah sana…

DSCN4703

Awan…tiang pencawang telefon tu pun tak nampak da…beza sangat dengan gambar di entry 2 Syawal 3 tahun lalu…

DSCN1427999

Rindu Awan…

 

psst : Tempat korang camne…jerebu tak?

Tuesday, August 27, 2013

Jom Memasak : Shepherd Pie Daging

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

DSCN4692   

Jom kita ber’shuffle’ eh eh bukan nari shuffle tu…silap la…shepherd…shepherd pie..kalau sapa yang suka gila kentang macam kakakecik mesti suka la shepherd pie nie..Walau pun kakakecik tak makan kentang putar KFC tu..shepherd pie berketul2 kakakecik boleh makan. Eh, bukan je kakakecik suka ye…mak pun dah tangkap muat masuk mulut tau..kami sekeluarga start makan nie bila minggu terakhir Ramadhan aritu Kak Munirah dok ada di rumah..dia la wat, bukan sekali tapi dua kali…makan berebut2..

 

Sebenarnya sebelum Kak Munirah wat, kakakecik memang teringin da nak buat bila ternampak Ruzz post di instagram nya..terus  tanya resepi..hehe..apa benda yang berasaskan kentang cepat2 je mintak resepi ye dak…hehe..tapi petang semalam baru la kesempatan kakakecik buat..itu pun mak dok sebut2 je chepel hahaha…

DSCN4684

Resepi nie mudah tapi renyah skit la..hehe…kalau nak mencuba di alu2kan…

Resepi : Shepherd Pie Daging

Bahan-bahan Pie

  • 1kg kentang
  • 1/2 cawan susu segar (kira-kira 100 ml)
  • 2 sudu besar butter---pastikan suhu bilik ye
  • 1 sudu teh lada sulah
  • Garam secukup rasa

Cara-caranya :

  1. Kentang dikupas, potong dadu, rebus sampai empuk.
  2. Toskan dan masukkan ke dalam bekas yang sesuai.
  3. Lenyekkan kentang tadi (dalam keadaan masih panas) sampai hancur.
  4. Bila dah agak lumat, masukkan susu sedikit demi sedikit.
  5. Masukkan butter dan gaulkan sehingga adunan sebati
  6. Masukkan garam dan lada sulah secukup rasa.

***kakakecik ada tambah daun sup dan daun bawang

DSCN4672

Bahan- bahan Inti daging

  • Bawang holland - dipotong dadu
  • Bawang putih – dipotong dadu
  • 500g daging cincang
  • 1 botol sos pasta (terpulang la nak guna jenama apa pun)
  • 2 sudu besar cili kisar
  • 1 sudu sos tiram
  • serbuk lada hitam dan lada putih
  • oregano kering
  • capsicum (cili benggala ) kalau xde guna je cili besar..hehe
  • garam secukup rasa
  • sedikit minyak untuk menumis
  • keju mozarella sebagai topping


Cara-cara buat inti daging

  1. Panaskan minyak, tumis bawang hingga layu
  2. Masukkan cili kisar dan sedikit air.
  3. Masukkan daging cincang, masakkan daging hingga bertukar warna.
  4. Masukkan sos prego, sos tiram, capsicum, serbuk lada dan oregano
  5. Perasakan dengan garam. Masak dalam beberapa minit, Siap inti nya!


Dah siap kentang untuk pie dan inti daging nie…so, tunggu apa lagi jom kita sediakan shepherd pie..Sediakan bekas pie yang aluminium tu..kakakecik guna bekas aluminium panjang je, nak guna loyang pun boleh jugak..nak guna bekas comel2 yang porselin pun boleh..

  1. Masukkan adunan kentang yang telah dilenyek
  2. Lapiskan dengan inti daging.
  3. Tutup dengan kentang lenyek lagi.
  4. Taburkan keju untuk topping. Lagi banyak keju lagi sedap..
  5. Taburkan jugak sebuk lada dan oregano kering..
  6. Bakar dalam oven yang dipanaskan terdahulu, dengan suhu 180 darjah celsius. Gunakan api oven atas bawah, lebih kurang 30minit atau sampai keju diatasnya cair dan mula bertukar warna keperangan..Siap pun.

DSCN4676

Selamat mencuba

p/s : jika guna bekas besar…dan nak potong biarkan ia sejuk dahulu..kalau tak nanti terburai habis..hehe

Tuesday, August 20, 2013

Hari Raya Kami Sekeluarga

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...


Erm...13 Syawal....baru kesempatan nak kongsi kisah raya kami sekeluarga. Tahun nie raya agak hambar sikit sebab tak semua ahli keluarga kami balik kampung...Shahir terpaksa bertugas di perantauan (Lahad Datu, Sabah)..Dik Ilah kerja sampai raya ke-4, tapi dia lari balik beraya kat kampung tengahari raya pertama tu...awal pagi raya kedua balik semula ke Perak..


Kak Munirah & Abang Din ikutkan tahun nie turn beraya di Perak...tapi Abang Din ada program di Perlis so beraya di Kedah...syok la mak..ramai orang kan...Kak Ja dan Abang Mie biasa la raya di Kedah...Abang Mie kerja juga pada raya pertama tu..Abang On beraya kat rumah sendiri..takpe dekat je...


Warna pilihan baju raya untuk raya tahun nie adalah peach...Kak Ja dan Dik Ilah pun ikut sama wana peach..Abang Din anak beranak pink gitu...



Tak de plak gambar beramai2 dengan family Abang On dan Abang Din..masing2 pakat sibuk pergi beraya...


Menu untuk raya pertama macam biasa la...ada ketupat daun palas, ketupat daun buluh,bihun soto di samping kuih raya yang lain..Kek lapis pun ada jugak..Kek Karamel tak sempat buat untuk rumah sendiri..hehehe.sibuk siapkan tempahan orang sahaja... 

 



Huhuhu...ralat plak rasa nya...kuih-kuih raya di dalam balang tak sempat ambik...takpe la tak de gambar tak semestinya tak de kuih nya kan..sapa yang mai umah je boleh makan kuih raya tu...homemade lagi okey...takde pun yang beli mahupun tempah...


SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR BATIN



Monday, August 19, 2013

Jom Mengukis : Black Forest Cheese Tart

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...


Alhamdulillah hasil percubaan pertama kakakecik mengecis tart menjadi..walaupun kakakecik tak makan keinginan nak mencuba tu amat amat la tinggi sekali..Crust/shell tu kakakecik buat sebelum raya lagi..kekonon sehari dua sebelum raya nak la toppingkan cheese tapi tak terlaksana banyak benda lain yang perlu di buat...So tersadai la crust tu dalam tupperware di atas rak..huhuhu..mak hampir nak membuang nya..sabar je la..


Kebetulan ada orang nak tempah 6 tupperware kuih raya...3 tupperware wajib tart gulung..Apa lagi terlintas la bayang crust yang belum topping tu...risau rosak, petang semalam sebelum Maghrib kakakecik start mengecis..Gusar juga la awal tu risau tak menjadi ke apa..ye la tak pernah makan dan tak pernah tengok orang buat...Nak tau okey ke tak tunggu Kak Ja balik baru la boleh tau..dia makan semua...heheh..


Okey, resepi black forest cheese tart nie kakakecik peroleh daripada kak Sari Yusa

Resepi : Black Forest Cheese Tart
Resepi Asal : Kak Sari Yusa (Seri Kandi Tanah Jauhar)

Bahan Crust/Shell :

  • 170 gm margerin
  • 50 gm gula icing
  • 1 biji telur gred C (Kak SK guna gred B, kakakecik guna gred A tu je stok telur ada)
  • 1/2 st esen vanilla
  • 1 st perisa coklat
  • 2 sb serbuk koko
  • 270 gm tepung gandum
 
Cara-caranya :
  1. Pukul margerin dan gula icing dengan senduk kayu sekejap sahaja.
  2. Masukkan telur, esen vanilla dan perisa coklat, pukul lagi guna senduk kayu hingga sebati.
  3. Masukkan serbuk koko, pukul rata-rata.
  4. Masukkan tepung sedikit-sedikit, uli sehingga menjadi doh yang lembut. kalau dah lembut berhenti tambah tepung.
  5. Simpan 30 minit dalam peti sejuk sebelum ditekan ke atas acuan tart.
  6. Bakar pada suhu 170 - 175 darjah selsius selama 30 minit.
  7. Terbalikkan acuan untuk mengeluarkan crust, tidak perlu dicungkil.

Bahan Krim:
  • 250 gm krim keju
  • 50 gm gula kastor
  • 1 telur B
  • 1 st esen vanilla/ esen lemon
Cara-caranya :
  1. Pukul krim keju dan gula kastor menggunakan hand mixer.
  2. Masukkan telur dan esen vanilla dan pukul lagi hingga sebati.
  3. Masukkan dalam piping bag.
  4. Masukkan filling blueberry/strawberry dalam piping bag, picitkan secukupnya ke dalam tart shell.
  5. Picitkan pula adunan krim keju tadi sehingga memenuhi ruang tart shell.
  6. Hias la cheese tart mengikut citarasa anda, kakakecik ikut kak SK je tabur coklat rice hehee.
  7. Bakar dengan suhu 170 darjah selsius selama 10 - 15 minit. Sentuh sedikit permukaan krim dengan jari jika tidak melekat bermakna telah masak.


Sunday, August 18, 2013

Cuti Raya 17 Hari

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

 

Hari nie 18 Ogos 2013…hari pertama bekerja setelah cuti panjang bermula satu hingga tujuh belas Ogos…perghh…lama gila kakakecik cuti raya tahun nie…kalah budak2 sekolah dan orang kawen…Jangan jeles..sapa yang boleh bagi cuti panjang macam nie tanpa isi borang dan sain…hehe….sendiri mau tau la..

 

Okey okey tak nak bagi korang jeles…walau kakakecik cuti panjang tak bermakna kakakecik dok goyang kaki lepak santai atas katil di dalam bilik (eh ada jugak la macam ni tiga pat kali dalam tempoh 17 hari tu). Boleh dikatakan sepanjang tujuh belas hari cuti sempena raya posa ada je yang kakakecik buat..bermula dengan persiapan menyambut hari raya…buat biskut2 raya…masuk je minggu nak raya…ahad dah start siapkan tempahan kek karamel sehingga la hari raya ke-empat..Raya pun tak sempat ke mana sangat..Raya pertama awal tu hanya siapkan bihun soto, tenghari skit ke rumah Tok Wan dan sedara2 lain di dalam kampung…lewat petang balik kampung sebelah ayah..beraya dengan Tok yang tengah sakit..

raya

Hajat di hati 13hb dah nak start kerja..tapi itu la da tak pergi beraya mana lagi..raya kelima kebetulan Dik Ilah start cuti setelah kerja sehingga raya ke-4. So, raya kelima tu la baru ke rumah Mak Cik, Dek Nasz dan Mak Teh Yah…Dah tak jadi keja ari Selasa 13hb..

 

Rabu 14hb nak la masuk kerja…tup2 pagi Rabu, mak call suruh bawak kain baju mak ayah ke rumah Mak Teh.sebab keadaan tok dah tenat, tak sanggup nak tinggalkan..Dalam pukul 11 lebih kami bertiga, kakakecik, Dik Ilah dan Sorfina ke rumah Mak Teh…Sepanjang tenghari Rabu(Raya Ke-6) kakakecik berada di rumah Mak Teh..keadaan tok semakin tenat/ nazak masa pukul 6.00 petang…6.45 petang tok menghembuskan nafas terakhirnya dengan tenang sekali. Dan inilah kali pertama kakakecik melihat seorang insan terdekat pergi menemui penciptaNya depan mata…Khamis (Genap seminggu beraya) pukul 11.00 pagi tok dikebumikan….Al-Fatihah untuk arwah tok..semoga arwah tok ditempatkan di kalangan orang2 beriman…

 

Bermula malam pertama hingga ke tujuh, setiap petang or malam kakakecik serta mak ayah akan berulang alik ke kampung untuk tahlil arwah tok…Nie pun tak sempat lagi nak buat tart nenas yang orang tempah..InsyaAllah kakakecik akan sedaya upaya menyiapkan tempahan tu…

 

pssst : Mesti jiran-jiran kiri kanan kedai nie tertanya2 kan kenapa la kakakecik cuti lama sangat…jangan satgi depa dok kata kakakecik cuti kahwin da la…tengok jari tak berinai pun kan..hehee

 

**Tahun ni tiada open house, tapi Khamis malam Jumaat nie ada wat tahlil di rumah..jemput la datang**

Monday, August 5, 2013

Jom Mengukis : Tart Nenas aka Tart Gulung

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

TART GULUNG

Projek seterusnya untuk hari lebaran tahun nie adalah menggentel, menekan dan menggulung atau lebih mudah mengetart. Kali ni kakakecik buat awal..sebab 2 hari terakhir Ramadhan dah tak mau lagi membuat biskut raya..nak tumpu ke tempahan kek karamel sahaja. Alhamdulillah tahun nie masih ada lagi rezeki untuk kek karamel..Next year macam ada projek baru je…

 

Okey abaikan projek projek itu…Tart nenas/tart gulung nie kakakecik masih mengguna kan resepi Mak Tie, dah lebih 10 tahun kakakecik setia dengan resepi nie..memang ikut step gulungan yang Mak Tie ajar dan atas permukaan tart pun tak di sapu telur..masih mengekalkan keaslian tart gulung Mak Tie..just jem je dah tak buat sendiri..dop sempat..kakakecik beli jem nenas jenama Nona..sekilo baru RM7.50…banyak tu…masih ada berbaki lagi…

tart jem

Kekonon nak guna acuan baru..sanggup beli acuan gedabak besar tu..tapi hasilnya amat tak puas hati..bila gulung dia pecah…da la hampir 2 loyang besar da kak Ja tekan..kecian dia…last2 kami guna acuan biasa guna yang kecik tu..Tu la jangan derhaka akan tatacara tart Mak Tie.

tart

 

RESEPI : TART NENAS/TART GULUNG MAK TIE

BAHAN-BAHAN :

  • 500 gm butter
  • 150 gula halus
  • 1 kg tepung gandum (tapi  x akan habis semua guna)
  • 6 sudu minyak mazola
  • 1 sudu esen vanilla
  • 1 biji telur
  • Jem Nenas

CARA-CARA MEMBUATNYA :

  1. Pukul butter dan gula (jangan sampai terlalu kembang)
  2. Masukkan telur, minyak mazola dan esen vanilla
  3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan uli sehingga adunan tidak melekat pada tangan
  4. Terap adunan menggunakan acuan samprit dan letak jem nenas..gulung dengan teliti.
  5. Bakar dengan suhu 175C selama lebih kurang 15-20 minit..hingga keperangan permukaan atas nya.
IMG_20130804_003009

Alhamdulillh tart nie menjadi kesukaan family kakakecik terutama kak Munirah..malam kami mengetart dia sampai balik dr Perlis…dan dan duduk nak makan panas2..kata nya tart ateh buat sedap…ikutkan memang da de orang nak tempah pun tart ni..tapi kakakecik tak terima..dulu masa kak Ja dik Ilah tak kawen lagi kakakecik memang ada ambik tempahan biskut nie pun. InsyaAllah tahun depan boleh la kot buka tempahan biskut raya..

 

Selamat Mencuba.

Jom Mengukis : Almond London

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

almond london.2

Setiap rumah kalau berhari raya mesti kebanyakan nya ada biskut nie kan..Biskut apa..biskut almond london…ini adalah tahun ke3 rasa nya kakakecik buat sendiri..Alhamdulillah atas resepi almond london perkongsian PCM di Tiffin Biru…kakakecik telah jatuh cinta dengan resepi yang dikongsi..sekali buat bukan satu adunan tapi dua adunan…dapat la 2 balang tinggi.. banyak ke..itu pun belum tentu cukup…almaklum la pakat nak bawak tupperware sendiri hehhe untuk bawak balik umah masing2…

badam

RESEPI : ALMOND LONDON

BAHAN-BAHANNYA :

125 gram mentega berkualiti tinggi
225 g tepung gandum*
1 camca teh emplex (penggaring biskut)*(*disatukan dan ayak)
70 g gula aising
1 kuning telur
1/2 camca teh esen vanilla
150 biji badam berkulit (kurang lebih)

BAHAN HIASAN :
300 gram coklat masakan
1/3 camca teh lemak sayur
Badam cincang secukupnya, dipanggang harum

almond london

CARA MEMBUATNYA :

  1. Badam tadi digoreng hingga kuning keemasan. Tuang minyak dalam kuali, masukkan badam tadi dalam minyak sejuk. Hidupkan api sederhana dan biar badam tergoreng secara perlahan2 hingga kuning keemasan, kacau sekali sekala. Angkat, toskan dan letak atas beberapa helai paper towel. Sejukkan.

  2. Putar mentega, gula aising dan esen vanilla hingga sebati. Masukkan kuning telur dan putar hingga rata. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis dan adunan menjadi doh yang lembut. Bulat2 kan doh dan rehatkan sekejap, tutup dengan kitchen towel bersih yang telah dilembapkan.

  3. Ambil secubit doh tadi, balutkan pada sebiji badam, bentukkan bujur dan susun dalam dulang pembakar. Buat hingga siap. Bakar pada suhu 175C selama 20 minit atau kuning keemasan. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya.

  4. Cairkan coklat masakan dengan kaedah double-boiler, masukkan lemak sayur, kacau rata. Ambil sebiji almond london togel tadi, letak dalam paper cup kecil, sudukan 3/4 camca teh coklat cair tadi sehingga menyelimuti almond london. Susun dalam loyang pembakar. Buat lagi dan susun rapat2 seperti dalam gambar diatas. Tabur sedikit badam cincang sementara coklat masih cair. Biar coklat mengeras dan boleh simpan dalam bekas kedap udara.

Selamat mencuba semua, sekali mencuba pasti nak buat lagi tahun depan...

Ainur Sorfina Di Kampung

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

 

Buat pertama kali nya Ainur terpaksa ditinggalkan di kampung untuk berhari raya di sini. Ibu dan abah nya ada tuntutan kerja. Ibu kerja pada hari raya hingga raya ke4. Abah nya plak kena pergi Sabah selama sebulan..Kecian Ainur Sorfina kena tinggal…Nasib baik la Sorfina tak pandai lagi tanya…tapi dari segi reaksi riak wajah nya…tahu dia mencari2 ibu nya..kadangkala nampak dia sedih je..luluh juga hati Ateh melihat nya..Macam petang semalam sebelum berbuka dok mintak suruh dukung je…

ainur sorfina

Alhamdulillah Sorfina dikelilingi abang2 dan kak2 sepupu yang rajin melayan nya..Kak Aisya kekonon nak bancuhkan susu untuk Adik Sorfina, sekali dia hanya boleh datang siang sahaja..homesick tak boleh tinggal umah taman..hahhaa..cakap kemas bukan main..Malam tadi rasa nya dia hanya bangun sekali sahaja…tidur dengan Achu nya…anak mama kata kan..Tapi kain pelikat Abahnya pasti kena ada di sisi nya masa tido…sebab nya bila dia berenggang dengan abahnya dia akan demam..dengan ibu ini adalah kali pertama..kita tengok la camne keadaan je nanti…harap Sorfina okey la..

ainur

Tapi camne nanti bila raya kedua hingga raya ke empat..abang2 dan kakak2 sepupu nya pakat balik Perak umah keluarga masing2…Adakah Ateh, Tok, Achu nak ikut beraya di Perak juga..keputusan belum lagi di buat…

Sunday, August 4, 2013

Jom Megukis : German Cookies

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

 

German Cookies…resepi mudah yang menarik hati dan minat kakakecik untuk mencuba nya tahun nie.. Hajat di hati nak ada perubahan biskut raya tahun nie…asyik2 biskut yang sama je setiap tahun.x syok jugak kan…Pada mula nya kakakecik ternampak myKembo Shida Anwar post kat wall dia..kalau x silap daripada page group Buku Resepi ke apa ntah..tengok je guna tepung apa..ooo tepung kentang…nak kena beli la la tepung nya if nak buat kan…

 

Rabu..selepas tutup kedai…singgah bakery di Pendang untuk membeli tepung kentang…jenguk2 ada tepung ready made.instant punya untuk germany cookies..tapi kakakecik tak beli pun…mana mencabar kan guna tepung dah siap semua..hehehe…

 

Tup2 khamis tu nampak kak Yatie Sinar Kehidupan share German Cookies nya di FB…lagi la kakaecik bersemangat unuk buat nya…Petang tu jugak kakakecik buat..hehehe…

germany cookies

Resepi : German Cookies

BAHAN-BAHANNYA :

  • 125 gram mentega
  • 125 gram tepung kentang
  • 80 gram tepung tepung gandum
  • 40 gram gula aising, diayak

CARA MEMBUATNYA :

  1. Satukan tepung kentang dan tepung gandun, ayak dan ketepikan. Putar mentega dengan gula aising hingga sebati, masukkan garam. Perlahan kelajuan dan masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang lembut. Rehat kan sekejap.
  2. Ambil sedikit adunan, kemudian bulat2kan dan susun atas dulang pembakar. Celup garfu dalam air dan tekan atas bebola tadi hingga sedikit leper dan membentuk corak. Buat hingga siap. Kalau nak hias love love macam kakakecik tu pun boleh…hehhee…nampak sweet je kan
  3. Bakar dalam oven yang telah dipanaakan pada suhu 175C selama 15 minit (mat tambah lagi 5 minit untuk mendapat biskut yang sedikit garing). Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum disimpan dalam bekas kedap udara....
**Kalau adunan terlalu lembik, bolehlah tambahkan sedikit tepung kentang/gandum dan uli doh sehingga menjadi doh yg di kehendaki.

***1 adunan dpt lebih kurang 70+ keping.. kalau nak lebih gandakan adunan..Kakakecik buat 2 adunan..

 

Alhamdulillah…biskut nie mendapat keluluasan piawaian Abang On…dia kat sedap..tapi mak lak kata xleh makan sebab dia cair bila di dalam mulut..hehehe..Selamat mencuba biskut mudah tanpa telur nie..berbaloi sebab sedap…

Saturday, August 3, 2013

Laksam # Menu Berbuka 25Ramadhan

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

 

Puasa tahun nie tak de lagi buat laksam untuk berbuka.dah 2 kali beli di gerai.tapi laksam nya bukan laksam terengganu kuah putih tu. Jumaat baru2 nie..mak ada sebut nak makan laksam..lagipun mak tak berapa nak sihat. So, semalam kakakecik pun melapis dan mengukus laksam..puas makan sebab buat sendiri berulang kali boleh makan..

laksam

Resepi nya…macam resepi sebelum2 nie..tapi semalam kakakecik buat 2 adunan….

 

RESEPI : LAKSAM

BAHAN-BAHAN

Mee laksam

3 cawan tepung beras

1/2 cawan tepung gandum

4 cawan air suam

Kuah

ikan kembung [direbus dan dibuang tulang macam buat laksa]

sedikit halia -dikisar

sedikit bawang putih –dkisar

bawang besar/merah –dikisar

lada hitam -dikisar

santan secukupnya

asam keping/ asam gelugur

garam dan gula secukupnya

 

Ulam

timun, kacang panjang, taugeh, bawang besar.

 

Sambal

cili masak merah

cili padi

belacan

garam secukupnya

laksam2

Cara membuat mee laksam:

  1. Gaulkan semua bahan. sapu tudung periuk dengan sedikit minyak masak. ambik sedikit adunan dan ratakan diatas tudung periuk. kukus sehingga masak. dan gulung.

  2. Ulang sehingga adunan habis.

Cara membuat kuah laksam:

  1. Kisar isi ikan.(yang telah diasingkan tulang dan isi)

  2. Halia, bawang putih, bawang besar dan lada hitam dikisar bersama dan dituangkan ke dalam peiuk berisi ikan.

  3. Masukkan santan pekat.

  4. Kemudian masukkan asam keping, garam secukupnya.

  5. Kuah dimasak sehingga sedikit pekat.

Cara membuat sambal cili:

  1. Tumbuk kesemua bahan sehingga lumat. sedia dimakan bersama laksam.

 

Selamat Mencuba ye…laksam style gini da menjadi kegemaran family kakakecik.tapi tu la kak ipar kakakecik kak tie boleh lak dia g makan dengan kicap hahaa..lawak ngat eh…ingat laksa ke apa…raya nie macam nak buat hari raya ke3 or ke4…

Jom Mengukis : Choco Chip Cookies

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

 

Biskut kedua yang kakakecik mengukis untuk AidilFitri tahun nie adalah Choco Chip Cookies..Pertama buat tau setelah tergoda tengok Ayu dan Lydia Miza buat...alhamdulillah menjadi…Resepi kakakecik dapat daripada blog Kak Yatie Sinar Kehidupan, thanks kak Yatie share resepi nya

choco chip cookies

Kakakecik bahagikan adunan kepada dua bahagian…satu bahagian dibiarkan plain dan satu bahagian lagi letak serbuk koko..hehe..tapi mak mintak buat lagi yang plain..alahai mak choco chip da habis la…next time ye kita buat..mak banyak tolong kakakecik masa buat biskut nie…terima kasih mak…

choco chip cookies3

Resepi : Choco Chip Cookies

Bahan-bahan :

  • 1 cawan gula kastor/halus-Ikut Kak Yatie guna 1/2 cwn je
  • 1 cawan gula perang  
  • 1 cawan mentega
  • 1 cawan minyak
  • 1 biji telur
  • 1 sudu besar susu segar (guna susu cair je)
  • 4 cawan tepung gandum
  • secubit garam (tak masuk kan pun)
  • 1 sudu kecil cream of tatar
  • 1 sudu kecil baking soda
  • 1/2 cawan walnut cincang  (kakakecik guna badam nib yang telah dipanggang)
  • 2 cawan semisweet chocolate chip
  • 1 sudu kecil esen vanila

choco chip cookies1

Cara-Cara Membuatnya:
  1. Pukul gula, mentega, minyak, telur, susu dan vanila hingga sebati.Yatie gaul guna whisk je.
  2. Masukkan tepung gandum, garam soda bikarbonat, badam dan coklat chip. Gaul uli hingga sebati. Simpan adunan di dalam peti ais selama 1jam..
  3. Adunan memang lembik...sudukan satu sudu kecil diatas dulang pembakar...jarak²kan sket sebab nanti kukis akan mengembang sket....dulang tak perlu gris..
  4. Bakar pada suhu 350 'F (175 c) dalam 10-15 minit atau sehingga masak bergantung pada jenis oven..
  5. Setelah kukis perang, angkat dan sejukkan diatas redai sebelum dimasukkan dalam bekas kedap udara.

 

Tips daripada Noorsha

  1. cookies ni agak rapuh..jika suka cookies yang keras sedikit , lebihkan tepung ikut citarasa atau tambah sedikit tepung jagung..tapi noorsha sarankan ikut saja resepi, ia memadai dan tidaklah terlalu rapuh sampai nak pegang pun x boleh.. juz nice :)
  2. walnut boleh ganti dengan kekacang lain... tapi kali ni noorsha guna coklat chip saja since kekacang memang da abih pun...:)
  3. untuk bentuk yang lebih cantik dan tidak meleper selepas dimasak, masukkan sebentar adunan yang siap diuli dalam fridge selama 30 minit..selepas itu bolehla disudukan atas dulang pembakar dan masak seperti biasa....semasa proses membakar juga disarankan simpan adunan dalam fridge supaya tidak cair...
  4. rasa kukis lebih sedap bergantung pada jenis coklat chip dan mentega yg digunakan...so guna coklat chip n mentega yg berkualiti untuk kesedapan yang maksima...:)
  5. kalau mentega da masin kurangkan sket garam :)

 

Selamat Mengukis

Jom Mengukis : Biskut Sarang Semut

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

 

Kakakecik last kerja Rabu lepas…Khamis dah start cuti…terpaksa cuti awal memandang kan satu jenis biskut pun tak buat lagi…sebab 2 hari terakhir puasa nak tumpu siapkan tempahan kek karamel sahaja….

 

Biskut sarang semut adalah biskut pertama kakakecik mengukis bagi tahun nie..dah lama sebenarnya tak buat biskut sarang semut…bekas acuan sagat yang ayah buat pun dah tatau hilang ke mana..Resepi pun bukan guna resepi turun temurun selama nie..mencuba resepi baru…Resepi nya kakakecik dapat daripada blog 1001 rasa, Noorsha..resepi asal Chef Hanielieza..

 

Jom kita semak resepinya mana tau korang nak cuba buat kan..

sarang semut

RESEPI SARANG SEMUT

Resepi Asal : Chef Hanieliza

Bahan-Bahannya :

  • 250 gm butter
  • 100 gm gula halus
  • 350 gm tepung gandum. (Noorsha guna 250 gm saja)
  • 100 gm tepung jagung
  • 100 gm tepung kastard (Noorsha tambah)
  • 1 biji kuning telur
  • 1 s/teh esen vanilla 

Hiasan

  • Sedikit coklat rice
  • sedikit manik gula kecil(warna-warni)
  • secukupnya paper-cup kecil 

Cara Membuatnya :

  1. Pukul kembang butter dan gula.
  2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul rata.
  3. Masukkan tepung dan gaul rata.
  4. Parutkan adunan kedalam mangkuk kecil dan sudukan kedalam paper-cup.
  5. Taburkan coklat rice dan manik gula kecil.
  6. Bakar dalam oven dgn suhu 180’C sampai masak (anggaran 15 minit).
  7. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.