Coretan Terbaru KakakeciK

Thursday, October 11, 2012

Kain Batik

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Kain Batik…tak ramai kan anak gadis dan mak mak dara sekarang nie yang pandai pakai kain batik..boleh bilang je kot..try buat survey tengok…Kalau ada pun pakai waktu datang bulan tak pun waktu dalam pantang...betul tak betul kan..

Kakakecik alhamdulillah masih berselesa berkain batik..almaklum la dok kampung…sejak usia remaja lagi dah pakai kain batik nie…kalau hari cuti kalau x kemana2 kain batik dan tshirt je la pakaian kakakecik di umah….ada jugak adik2 KBU yang pernah lihat sendiri kakakecik berkain batik..ye la jenis terpa mai umah…hehhe..

Bak kata Pakcu Sofi, kain batik nie seni…ye la bukan semua orang pandai berkain batik…kakakecik lak sambung..kain batik memang seni sebab lukisan corak nya2 memerlukan seni untuk menghasilkan nya…

Kain batik 3 serangkai yang Indon kakakecik paling suka…bidang nya besar dan labuh…kalau yang cap pokok kelapa…cap semut tu bidang nya kecik/sempit..kalau pakai asyik terlucut..kalau cap 3 serangkai insyaAllah selit elok tak akan lucut la…opps satu lagi masa nak pakai kain batik tu jgn dok betul je kaki tu..hulurkan ke tepi sedikit sebelah kaki tu…dan jangan bagi sama selisih nya..serongkan skit..baru jalan senang..hehehe..HAAAAAAAAH jangan pakai tu terhulur lidah..wat malu mak sendiri je…

pssst : berkain batik dan berbaju kelawar topik hangat di twitter petang tdi

14 comments:

kakchik@ella said... [Reply]

Kakakecik .. Kc pun suka kain batik tapi hanya pakai masa dlm pantang sahaja. hihihi.

Z@i Z@mR33 said... [Reply]

x reti pkai kain batik...klau pkai msti tjulur je lidah dia

missina said... [Reply]

kt kg pakai kain batik waktu mlm ja,,siang2 aktif nk wat keja,,,tk larat duk simpul,,,keja terlucut ja,,heheee,,

Lydia Miza(Aidyl Azim) said... [Reply]

wah ada tips.nnt leh saya cuba ikut tips ni masa dlm pantang nnt. kalau tetiba pki kain batik encik laling terkejut lak nnt.hahaha

Mamasya said... [Reply]

Aslmkum Kakakecik.
kain batik pakaian rasmi masa pantang..hi..hi
bila baca jenis2 kain batik ni....baru teringat kalau pilih kain batik 3 serangkai antara yg penjual rekemenkan.

kiera'sakura said... [Reply]

saya antara gegel yang tak reti berkain batik kecuali kalau kain batik yang jahit jadi kurung hahahaha

*kat umah tunang je time nak turun mandi baru berkain batik dan tshirt kihkihkih :p

aDisH.sHidA said... [Reply]

@kakchik@ella

shida pakai setiap ari cuti..kalau x kemana2 la..selesa kan sejuk je hehe

aDisH.sHidA said... [Reply]

@Z@i Z@mR33 loor ye ke...kena praktik g nie..

aDisH.sHidA said... [Reply]

@missina shida lak pakai siang2..malam pakai baju kelawar

aDisH.sHidA said... [Reply]

@Lydia Miza(Aidyl Azim) try ye awak..mana tau lepas nie awak pantang 40hari pakai kain batik spenuhnya

aDisH.sHidA said... [Reply]

@Mamasya wslm mamasya...kenapa ye perlu pakai batik waktu pantang je...pelik gak kan...a'a 3 serangkai yang terbaik la..bagi shida..harga pun ok xmahal mana mampu beli

aDisH.sHidA said... [Reply]

@kiera'sakura mcm tu bleh ek..kawan akak pernah wat keja mcm nie...dia pasangkan zip dan getah kat kain batik..konon dia pakai elok la

Iffah Afeefah said... [Reply]

xreti xreti xreti

skian

Azwa Azee said... [Reply]

Sis, saya bukan x reti pakai, tapi x suka pakai. Huhu