Coretan Terbaru KakakeciK

Wednesday, October 17, 2012

KUIH LOMSUI

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

 

KUIH LOMSUI…kuih apa plak nie…nak tau kuih apa..sila baca sampai habis..hehehe

Semalam bukan main lagi kakakecik bersemangat nak buat kuih lompang…semua nya terpengaruh dengan Awin…dia buat lompang yang menyerlah color nya…purple dan merah lagi..encik abi kata lompang seksi..untung la kan lompang dia seksi…kakakecik memang peminat tegar kuih lompang dan kuih tradisional yang lain…so ambil la resepi kat Lydia Miza

 

Pukul 8..start la membuat “lompang” nie…walaupun tak berapa nak yakin…buat jugak..sekali mak mai jenguk kat dapur…mak kata dah silap step nie..alaaaaaaa mak nie betul la macam nie..mak bukan pernah buat hahahaa…memang down dah time tu…mak kalau x jadi kita buat lain…kihkihkih

DSCN0281

Jom kita semak resepi lompang yang kakakecik ambil di blog Lydia Miza tetapi telah diubahsuai skit…sebab kakakecik x buat lompang warna warni…

Resepi : Kuih Lompang

Bahan-bahan :

  • 4 cawan air
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 1/2 cawan gula merah/gula melaka
  • daun pandan 2 helai
  • 2 cawan tepung beras
  • 1 sudu besar air kapur

Cara :

  1. Masak gula pasir dan gula merah dengan air secawan dan daun pandan..tapis dan sejukkan.
  2. Setelah itu boleh campur kan semua bahan dan warnakan ikut kesukaan
  3. Masukkan dalam acuan..
  4. Kukus 20 minit..Siap...
  5. Hiaskan dengan kelapa parut.

 

Sekali bila dah kukus…eh eh mana lubang nie…maaaaaaaaaaaaaaak awat lompang tu xde lubang…huhuhu…SAH memang betul la silap dah nie…nak tau silap tang mana….kakakecik p masak adunan tepung yang telah dicampur dengan air gula…huhuhu..

 

Kalau tengok gambar di atas tu mesti kata jadi la kan lompang nya…dah cover dengan kelapa…hahaha..cer tengok gambar bawah nie..hahahaha…dah jadi KUIH LOMSUI..awin yang kasi nama nie..lompang+kasui=LOMSUI…lomsui dara kata nya…coz takde lubang..hampeh betul budak awin nie..eh budak lak..mak budak tu

 DSCN0280

Jangan pandang sebelah mata….walaupun takde lubang tapi ia tetap sedap tau….kena makan time sejuk la..baru ummph..kalau makan waktu panas macam malam tadi..macam makan makanan baby..kunyah2 skit telan…hehhe…

DSCN0278

“Takpe shida jangan susah hati, belajar dari kesilapan..kalau tak tau kan…” insyaAllah kakakecik akan buat lagi…ingat nak bagi kat Tok Su Wang skit…tak salah kita buat dah sedekah kan….

 

pssst : sampaikan mimpi tau gara2 kuih lompang tak menjadi nie..huhuhu..sabar je la

5 comments:

Mrs. Abi said... [Reply]

hahahahhhaa....lomsui dara... awin semalam dh panik sebab lembik, rupanya bila panas dia mmg lembik...hahahaa

Iffah Afeefah said... [Reply]

alahai p msak pulak

patut terus letak je n kukus


akak2

Citarasa Rinduan said... [Reply]

mimpi tu masuk mimpi ayu tau

kiera'sakura said... [Reply]

xpernah buat sebab tak bpe suka mkan. hihihihi :p

ala mcm kira la kak buat ape menda tue klu pestime mesti kurang jadi =.=

Z@i Z@mR33 said... [Reply]

lompang anak dara no...pndai btoi depa bg nama...mmg kena la dgn tuannya