Coretan Terbaru KakakeciK

Thursday, April 26, 2012

Jom Memasak : Super Moist Eggless Chocolate Cup Cakes

 

Assalamualaikum dan selamat petang.

 

Seharian harini kakakecik sibuk…kerja berkunjung ke meja dari jam 11 pagi hingga la 6.30 petang tadi, kecian jugak printer tu asyik dok print je…alhmdulillah rezeki untuk hari nie…(sapa suruh cuti semalam), sebelum senja kakakecik nak jugak update blog nie…tak mau nanti benda yang kakakecik nak share nie dah basi…almaklum la kan bab makan2 nie x boleh simpan lama2 nanti dia basi…tapi kalau cupcakes mesti akan berkulat kan…

 

2 malam lepas kakakecik buat cupcakes coklat..terpengaruh dengan mykembo Shida Anwar buat kek coklat tanpa telur guna cuka…sanggup tu dia pinjam cuka kat umah jirannya semata2 nak buat kek coklat..hehee..kebetulan dia post status nie kat FB..so ada la adik2 comey yang tanya fungsi cuka nie..kakakecik yang tau tapi tak berapa nak tau sangat2 nie google fungsi cuka untuk kek…dan terjumpa entry kek coklat super moist nie…bila tengok bahan dan step nak buat kek coklat tanpa telur nie mcm senang…teringin gak nak mencuba…

 DSCN8683

Ok jom kita tengok resepi yang kakakecik dapat..mana tau lepas nie korang pun boleh cuba kan…sedaaaaaap tau…rasa mcm tak puas lak makan..kakakecik buat 2 adunan daripada resepi asal..so dapat la dalam 20 cup.

 

SUPER MOIST EGGLESS CHOCOLATE CUP CAKES

Bahan-bahan :
1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 cawan serbuk koko
2 sudu besar susu tepung (xda kakakecik gantikan dengan horlicks)
1 1/4 cawan air sejuk (air sejuk dari peti ais)
1 cawan gula perang
1 sudu kecil esen vanilla
1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco
secubit garam
1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung
1 sudu kecil cuka atau jus lemon


Cara-cara :

  1. Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan cup cakes secukupnya
  2. Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
  3. Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
  4. Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
  5. Tuangkan adunan ke dalam cup dan bakar selama 40 minit atau hingga masak.
  6. Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.

DSCN8686

 

 

Selamnat Mencuba

4 comments:

shida anwar said... [Reply]

apa ni pecah rahsia ai pinjam cuka kat jiran..hahaha..

shida anwar said... [Reply]

apa ni pecah rahsia ai pinjam cuka kat jiran..hahaha..

kakchik@ella said... [Reply]

aduiii rajinnya adik ni. KC salutelah kat org2 yg rajin camni.

kiera'sakura said... [Reply]

mcm best jer... nk try la blek kg nt..hihihi