Coretan Terbaru KakakeciK

Sunday, June 24, 2012

Jom Memasak : Nasi Tomato..Thanks Kak Ummi Kuantan

 

Assalamualaikum dan salam hujung minggu

 DSCN9147

Fuuuh lap peluh di dahi…1st time kakakecik buat nasi tomato menggunakan rempah ratus yang bikin sendiri (Eh bukan kakakecik cipta rencah nya) maksud kakakecik, kalau sebelum nie dok wat nasi tomato guna perencah Iman..yang ready made tu…last week teringin nak belajar buat nasi tomato..so godek2 la cari resepi kat blog Kak Ummi Kuantan…2 resepi di blog Kak Ummi yang kakakecik ambil…terima kasih Kak Ummi coz share resepi nasi tomato..

 

Tetapi kakakecik ada ubahsuai skit je nasi tomato nie..gabung 2-2 resepi hehehe…derhaka sungguh kan kakakecik nie..kalau korang nak resepi asal Kak Ummi sila ke SINI dan SINI..tapi nasi tomato kakakecik tak de le sesedap nasi tomato CM Adnan Ibrahim kita…CM pun buat nasi tomato arini..dengar2 Mrs. Abi pun nak buat nasi tomato weekend nie…tatau la jadi ke dia nak buat untuk jamuan makan2 pengantin baru..

  

RESEPI : NASI TOMATO

Resepi Asal 1:Nasi Tomato Ayam - Kak Ummi

Resepi Asal 2 :Nasi Tomato - Kak Ummi

 Olahan daripada kakakecik..

Bahan-bahan :-

  • 4 cawan beras - dibasuh dan ditoskan(xde beras basmathi..guna beras biasa je)
  • 3 1/2 cawan air
  • 1/2 cawan susu cair
  • 1 keping dada ayam - didadu kecil
  • 4 ulas bawang putih
  • 2 inci halia
  • 1 biji bawang besar - dibelah 4
  • 1 biji tomato - didadu kecil
  • 4 biji buah pelaga
  • 4 kuntuk bunga cengkih
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 1/2 cawan sos tomato
  • 1 helai daun pandan – disimpul
  • 1 sudu besar minyak sapi (x de guna minyak masak je)
  • sedikit garam

Cara Memasak:-

  1. Kisar hancur halia, bawang besar dan bawang putih bersama sedikit air.
  2. Panaskan minyak dan tumis rempah ratus (kulit kayu manis, pelaga dan cengkih) hingga naik bau.
  3. Masukan tomato, ayam dan sos tomato. Kacau dan masak hingga ayam empuk.
  4. Masukan air dan susu cair
  5. Masukkan daun pandan dan sedikit garam. Kacau rata dan biarkan mereneh.
  6. Masukkan beras dan masak nasi seperti biasa. (*Step 2 - 5 tu kakakecik terus buat dalam periuk nasi elektrik atas api dulu dan bila kuah mendidih, akak alihkan ke dalam rice cooker). Biarkan nasi masak dan kering.
  7. Apabila nasi masak, kacau rata perlahan-lahan supaya bahan semua sebati. Biarkan nasi benar-benar masak.
  8. Ceduk nasi dan taburan dengan bawang goreng.

DSCN9148

Hasilnya…nasi tomato

 

Nasi tomato selalu nya orang makan dengan ayam masak merah dan acar timun+nenas+carrot…so kakakecik pun mintak la tolong ayah potong2 kan ayam (kantoi xpandai potong ayam) untuk buat ayam masak merah…pelengkap nya hanya acar timun…..yummy…

DSCN9160

Nas Tomato Ayam Olahan Kakakecik + Ayam Masak Merah dan Acar Timun

 

Tapi malam tadi terpaksa bagi dekat Kak Hah nasi nie..sebab tak habis, xmau membazi..Mak n ayah tak berapa suka makan nasi tomato, nasi daging etc..dorang layan nasi putih je..mau2 sekarang ni musim petai…makan nasi putih panas dengan ikan tamban masin dan cabai tumbuk+petai bakar pun dah menyelerakan…

 

psst : tengah oncall dengan ayu

5 comments:

Eny Yusnizar said... [Reply]

kakakecik... cantik la layout blog... mana nak dpt header mcm ni ye... :)

aDisH.sHidA said... [Reply]

@Eny Yusnizar

thanks...nie ada sorang adik blogger nie buatkan..hehe

Mrs. Abi said... [Reply]

hahahaha...waaaa.....sedapnye!!!

Ummi said... [Reply]

Assalam Adish Shida...thanks la sudi selongkar dapur akak tu, tp resepi diaorg ni mmg best jgk kan, terliur tgk nasi, terliur tgk pinggan tu jgk..hehe... 2 resepi yg sama rupa x serupa rasa...hehehe

Ummi said... [Reply]

Assalam Shida....alahai thanks la yea sudi selongkar dapur suam2 kuku akak tuh...hehe. Kedua2 resepi penyumbang ni mmg sedap kan...walaupun sama, tp x serupa rasa eh!