Coretan Terbaru KakakeciK

Monday, June 11, 2012

Holiday #3 : Melaka Negeri Bersejarah Bandaraya Warisan Dunia

melaka3

Assalamualaikum…percutian kami bertujuh bukan sahaja kat Negeri Minangkabau..tetapi kami turut ke Melaka negeri yang penuh dengan sejarah..plan nak ke Melaka sepatutnya adalah pada malam pertama kami sampai..tetiba kakakecik berjaya mengumpan kakak ipar dengan asam pedas melaka..so plan di ubah kepada esok hari yakni hari Khamis…

P1020556

Konon nak makan asam pedas melaka untuk lunch ari khamis tu…tapi dah budak2 tu dok main kat kolam renang sampai ke pukul 11  lebih…mana nak sempat pergi lunch kat sana..pekena asam pedas kat Telok Kemang je la..tak bape nak best sangat asam pedas nya…Lepas je makan tengahari..kami meneruskan perjalanan kami ke Melaka mengikut jalan bawah…masuk je Melaka kami menyusuri jalan tepi pantai bermula dengan Pengkalan Balak, Tanjung Bidara, Pantai Klebang dan Pantai Putri…kami tak pandang laut dan ombak yang kuat dari dalam kereta sahaja..nak berhenti santai di tepi laut tu agak tak sesuai…bahaya…last2 destinasi kami menyusuri Pantai Putri..beli durian dan makan kat tepi pantai…best tau…(gambar takde sebab teruja nak makan durian) sepanjang perjalanan ke Melaka…banyak gerai2 tepi jalan yang jual durian..

 

Udah kenyang makan durian..semua pakat bau doyan…memandangkan Fitri (Ayie) nak pergi Perigi Hang Tuah..(bukan Perigi HanTu ye Afiq) Hang Tuah..kami terus ke sana..pusing 2-3x jugak la…SEMABOK jugak la kami semua…akhirnya kami sampai ke Perigi Hang Tuah…Fitri la yang bersemangat sangat ke sana..2-3x dia menyedok (betul ke perkataan nie) air telaga tu…sempat jugak la kakakecik dan kak muniroh menabur duit kat gerai2 bersebelahan dengan perigi Hang Tuah nie..

 

P1020463

Dari Perigi Hang Tuah, kami ke Rumah Tradisional Melaka yang terletak  berdekatan dengan Perigi Hang Tuah di Kg Duyong, bayaran RM 1.00 setiap seorang tak kira kanak-kanak mahupun dewasa..boleh ambil gambar di mana2 je dalam rumah tu buat macam rumah sendiri..hehehe..

 

melaka2

Rumah Tradisional Melaka, Kg Duyong

rumah melaka Koleksi Pinggan Mangkuk dan Cawan (nasib baik xde teko CMG)

   P1020471

Sempat lagi dorang bermain congkak…Fitri pulak membaca artikel keratan akhbar yang menceritakan tentang Perigi Hang Tuah..

 

melaka1

Kami Bertujuh..7…Bergambar Kenangan..

 

Masih awal untuk kami pergi dinner, jalan2 pusing kat Banda Hilir..singgah sebentar mendaki Kota A’Famosa…

melaka4

Cuba Kira…12.3.4.5.6 Yer….Hanya kami ber6 sahaja mendaki bukit Kota A’Famosa..Kak Niroh tunggu dalam kereta je..penat kata dia…kecian jugak..

 

P1020506 

Irdina Athirah..anak tunggal perempuan abg din dan kak munirah…dia la kawan kakakecik sepanjang percutian..kawan gaduh pun dia jugak…dia jugak model kakakecik..

 

Gambar di dalam bangunan baling duit dalam telaga tu kakakecik tak ambik..ntah la rasa 1 macam je kat dalam tu..dah la dekat2 nak senja waktu kami di atas…so tak lama sangat kami di puncak A’Famosa

 

Maghrib di Alai..Crystal Bay…untuk dinner…bertanyakan Izzuan sepupu kakakecik yang kerja di Melaka mana tempat best makan ikan bakar..UMBAI erk..dia syorkan tak perlu ke UMBAI sebab sana MAHAL..ALAI pun okey kata nya…sedap jugak..murah pun murah…okey set GPS Medan Ikan Bakar Alai…menunggu Izzuan sampai baru ke gerai2 yang ada…kami ke gerai ujung sekali..Gerai No. 7, Rose dan Ali..Bukan Gerai Ali Kassim erk..

P1020522 

 mlka5

 mlka6

Hidangan makan malam kami malam tu disponsor sepenuhnya oleh Izzuan..Thanks Izzuan belanja kami..sedap jugak makanan kat sini..yang best nasi lemak dan sotong goreng tepung yang dah memang terbaik mcm di Kuala Perlis..bukan cekodok goreng sotong…Otak-otak habis 1 bekas malam tu…bape keping erk..tak kira pun…kakakecik sorang pun rasanya 3-4keping..aiman makan nasi lemak dengan otak2..sedap erk

 

Eh dah rasa panjang plak entry ke Melaka nie..huhuhu..sabar2 belum habis lagi…seterusnya kami ke Banda Hilir semula..untuk naik River Cruise..tiket disponsor oleh Abg Din..Bayaran…untuk dewasa RM 10.00 sila tunjuk Mykad anda..Kanak-kanak RM5.00…

P1020526

thanks abg din belanja naik River Cruise…

 

P1020528

Cantik pemandangan susur Sungai Melaka nie dengan cahaya lampu di bangunan kiri kanan Sungai Melaka…tetapi agak spoil bila air sungai terpercik..bau agak kurang menyenangkan

 

P1020538

Abg Din dan Kak Munirah…orang kuat holiday kami bertujuh…terima kasih yang tak terhingga..lain kali nak ikut lagi…

 

   P1020523    

Beca yang hanya tengok sahaja…nak naik agak lewat dah…jumper walk pun x sempat pergi pun…

 

pssst : oklah nak balik tido di Pd malam tu jugak..bye bye…eh eh lama kan trafic lagi kat melaka nie..jenuh menunggu nak hijau..huhuhu sabau je la..seronok tengok rumah2 di Melaka…

9 comments:

Hanih Borhan said... [Reply]

Wow, bestnya jalan2 kat Melaka!

Lama dah tak pi sana, taktaw macam mana rupa, ada p'ubahan ke tak Melaka sekarang...

Tapi memanglah Kak, serious rasa semacam je bila masuk bangunan yg baling duit syiling yg kat atas bukit belakang Porta De Santiago ti kan...

Pernah dulu sampai ke Umbai, hajat nak baham seafood lah, ikan bakaq semua, tapi sebab ramai sangat2 orang, last2 makan kat kedai kat simpang nak masuk ke Umbai tu...

Citarasa Rinduan said... [Reply]

semakin mengenali shida, ayu nampak.. yang shida mmg suka melancong..
luasnya pengalaman kamu



memang cantik2 kan di sana, ayu duduk sana tahun 97-98.. tlalu lain sungguh perubahan y blaku di melaka..

Iffah Afeefah said... [Reply]

sbb tu iffah bole on9 tggu hijau haha

#pmndngn malam mmg lawa kak. bau xbole tahan

Adylia Qarissa said... [Reply]

dah lama dkna tak pergi melaka...

aDisH.sHidA said... [Reply]

@Hanih Borhan best la jugak tp x semua tempat p pun..xdan..1 hari je..

tahu xpe agak menyeramkan kan..huhuhu...

ok lepas nie cuba makan kat ALAI Crystal bay..sedap n murah jugak la

aDisH.sHidA said... [Reply]

@Citarasa Rinduan hehehe tahu je kan ayu nie...tp dlm negara je..luar negara x ksmptn lagi...

ayu dok masa amik spm erk...

aDisH.sHidA said... [Reply]

@Iffah Afeefah

HAHAHA...akak sampai naik boring mnunggu..walau bukan kak yng drive hehe...sepupu mmg gtau masa makan tu...melaka yang wat lambat sebab trfc light dia je lama

aDisH.sHidA said... [Reply]

@Adylia Qarissa

dkna nanti bila free p la jejalan sana..best tau..tak puas p sehari je

kiera'sakura said... [Reply]

nak gi hanimun la nt naik river cruise.. kihkihkih