Coretan Terbaru KakakeciK

Thursday, June 30, 2011

Jom Memasak : Jelly Kelapa

JELLY KELAPA

Assalamualaikum…..panas-panas begini kalau ada jelly kelapa sejuk je tekak rasa nya kan..semalam Kedah cuti Israk Mikraj…so shida plan nak buat jelly kelapa setelah mendapat resepi daripada kembo Shida Anwar kakakurus…tapi apa yang penting kena pergi beli serbuk jelly kelapa dulu la…puas jugak la shida masuk 2-3 kedai baru jumpa…konon2 nak buat malam tu jugak sebab mak ayah adik semua suka jelly kelapa nie…suruh la ayah kait buah nyok(kelapa)muda kat tepi2 umah..ayah kata xdak..yang ada nak simpan buat ubat…erm…kecewa la jugak sebab x boleh buat malam tu…

Pagi nya (semalam) suruh mak pergi umah “darling”mintak buah nyok muda 2biji…tapi 4biji depa bagi..hehehe..thanks darling n abg chik yang tolong kak shida dia belah buah nyok…

Resepi mengikut di belakang bungkusan serbuk jelly kelapa

Bahan2:

  1. 225gram/ 1 Peket jelly kelapa happy grass  (pasaran area pendang RM5.50 sepeket) tapi kalau kat pandan bakery RM4.80
    serbuk jelly kelapa
  2. 2 biji kelapa muda
  3. 200 gm gula pasir
  4. Air
  5. Daun Pandan

 

Cara Membuat:

cara

  1. Air kelapa + air biasa jadikan 3000ml (shida guna botol air mineral yang besar untuk sukatan air..kan 1.5liter 1 botol tu) : masak air biar sampai mendidih
  2. Masukkan 200gm gula pasir,isi kelapa muda dan serbuk jelly ke dalam air yang telah mendidih
  3. Kacau hingga rata…tutup api
  4. Masuk kan ke dalam bekas yang bersesuaian..

Selamat mencuba….

 

 

psstt: baru perasan kembo shida letak air lebih dr sukatan…hehhee..patut dia buat dapat banyak…

20 comments:

forever love said... [Reply]

post sini sikit..

shida anwar said... [Reply]

ye ke..agagagagaga...

Scya Lollita said... [Reply]

sedapnye kalo makan sejuk2 nyum nyum

Sunah Sakura said... [Reply]

melampaunya gambar ini...

Isteri Encek Bard said... [Reply]

sedapnyer....

nur aisya humaira said... [Reply]

simple je buat die kan,tpi ble malas mkn yg kedai punya laaa jawabnya..:)

Lydia Miza(Aidyl Azim) said... [Reply]

pin2..nak sket...mesti rasa nyaman je tekak kan?

aDisH.sHidA said... [Reply]

@forever love
dah post kan smlm..dapat x

aDisH.sHidA said... [Reply]

@shida anwar
iye le kembo..try tgok...air kelapa muda 1200ml
air biasa 3000ml

aDisH.sHidA said... [Reply]

@Scya Lollita

betul betul makan sejuk2 time panas2...errrrrrrrrrrrm daaaaaaaap

aDisH.sHidA said... [Reply]

@Sunah Sakura

gambo je melampau kan..hehhee..jangan marah ye adikecik

aDisH.sHidA said... [Reply]

@Isteri Encek Bard

sue x leh makan lagi..sebab berpantang

aDisH.sHidA said... [Reply]

@nur aisya humaira

memang simple sgt...susah bab nak belah kelapa tu..hehee...try la buat aisya

aDisH.sHidA said... [Reply]

@Lydia Miza(Aidyl Azim)

yup tau x pe...tp kamu ibu mengandung rasa kurang enak la makan jelly kelapa nie

suhaili sarif said... [Reply]

nasib baik hrni x pose ..waaaaaaaaaaaaa
eh ade ek jual jelly kelapa 2
waa kena carik ni
hoyeaahhh

bersama kak Es said... [Reply]

ooo...ada rupanya serbuk jelly kelapa. ingatkan guna agar2 dgn air kelapa ja

aDisH.sHidA said... [Reply]

@suhaili sarif

a;a ada je jual kat pasaran....cuba cari tak pun beli on9 hehehe kat pandan bakery

aDisH.sHidA said... [Reply]

@bersama kak Es

ada akak...kalau guna agar2 shida pun x pandai nak buat..hahha..tp org lama tau la kot buat guna agar2 kan

Sunah Sakura said... [Reply]

macam...macam...macam nak buat ni lah esok esok... :D

xyz said... [Reply]

Kira semua 4.2L liquid ek?