Coretan Terbaru KakakeciK

Thursday, June 30, 2011

Jom Memasak : Keropok Lekor

Assalamualaikum….

Yes…shida dah boleh buat keropok lekor sendiri….tapi xde la sesedap kepok lekor terengganu dan kelantan…tapi yang penting..mak, adik suka…mak siap minta buat lagi…i’allah mak esok2 cheq buat..harap2 rasa mcm kelantan or ganu punya kan…lepas nie tak perlu dok ngidam nak makan kepok lekor..janji ada ikan dan tepung ubi…pasti menjadi…

Keropok lekor nie memang dah lama shida nak cuba buat sendiri…dulu masa sunah adikeciku up entry INI shida ingatkan En Adnan Mat Gebu kita buat sendiri…huhuhu..baru nak tengok resepi nya…tetapi memandangkan keinginan nak buat tu tinggi selepas tv3 ke rtm siarkan tentang keropok lekor losong…esok nya terus shida search resepi….hehhee…akhirnya shida dapat…semalam ia menjadi kenyataan….

KEPOK LEKO

Bahan2

  1. 1kg ikan kembung/selayang/mackerel
  2. 240-260ml tepung kanji/sagu/ubi
  3. air utk merebus
  4. minyak utk menggoreng
  5. garam secukup rasa
  6. serbuk perasa – optional

Cara membuatnya:

  1. asingkan isi dari tulang ikan kalau guna ikan mackerel kena siatkan dulu kulit ikan supaya senang untuk blend
    siat dari kepala hingga ke ekor ikan
  2. kisar isi ikan hingga hancur
  3. campurkan isi tadi dengan tepung dan garam
  4. uli sebati dan bentukkan memanjang
  5. jerang air hingga mendidih kemudian rebus hingga keropok timbul
  6. angkat dan toskan sebelum dihiris nipis dan goreng keropok hingga masak

Selamat mencuba…

20 comments:

Muhd Fadil said... [Reply]

whahaha. memang sedak ah kepok lekor akak. nok skik kak. nok wak alek ganu, nok bagi ke mok kita. beres dok?

aDisH.sHidA said... [Reply]

@Muhd Fadil
sedak ke fadil...huhu tersedak tercekik apa...takde tulang sebutir pun dlm kepok tu....

nok bawak balik ganu...malu cheq ngan mok nanti...hehehee

Lydia Miza(Aidyl Azim) said... [Reply]

nyum2...mkn panas2 sedapkan shida

aDisH.sHidA said... [Reply]

@Lydia Miza(Aidyl Azim)

mak makan yang rebus2 tu je...sebatang habis...shida tok seh nak kena goreng jugak

Lelord said... [Reply]

akak x penah buat lagi, berangan jek nk buat tatau biler huhuh

aDisH.sHidA said... [Reply]

@Lelord

akak cuba la buat...hehehe mudah je..tp bab nak siat ikan tu la...hehehe

Jalut said... [Reply]

pergghhh..kalah orang ganu. orang ganu nak buat sendri malas.. wakakak

Muhd Fadil said... [Reply]

sedak tu sedap la kak. ish kak ni. royak nok kawen dengan kite. kena ah blajo cakak ganu. haha..

siti kektus said... [Reply]

bahan2 macam senang je.

sedapnya lah kopok lekor ni. ;)

aDisH.sHidA said... [Reply]

@Jalut

org ganu sebab mudah dapat...g beli je :))

aDisH.sHidA said... [Reply]

@Muhd Fadil

haha...no komen

aDisH.sHidA said... [Reply]

@siti kektus

cuba la buat

man said... [Reply]

buat la business...
kat utara payah nak cari keropok lekor yg sedap.

Muhd Fadil said... [Reply]

dan dan no komen. haha..

meh aa skit kak kopok lekor tuhh

aDisH.sHidA said... [Reply]

@man

bisnes...ish takde plan lagi mcmtu baru 1st time buat...hehhee..tp tatau la kan kemudian hari nanti

aDisH.sHidA said... [Reply]

@Muhd Fadil

dah habis la..nanti ai anta ye....kasi alamat cepat hehehe
1











2























3

tutup

bersama kak Es said... [Reply]

shida, ikan kat kedah murah2 lagi. kalau buat lekor banyak ikan mmg sedap. Sini byk tepung dari ikan.. :(

Anif Abdullah @Mr AA said... [Reply]

Anif makan reti la..nak wat,hm entahla kan.hahaa

aDisH.sHidA said... [Reply]

@bersama kak Es

kalau hari keje malas skit nak buat...tunggu ari jumaat nie shida buat..beli ikan kat pasar malam..hehehe...kak es pun try la buat sendiri...hehe

aDisH.sHidA said... [Reply]

@Anif Abdullah @Mr AA

cuba buat tgok anif mana tau menjadi dan sedap haaaaaaaaaaaaaaa apa nak kata