Coretan Terbaru KakakeciK

Thursday, January 31, 2013

Johor Trip : Terima Kasih Cikgu Azaref Naim

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...


Trip ke Johor diteruskan jejalan dan makan di sekitar Skudai dan JB...


Petang Jumaat..seperti dijanjikan pukul 4.30 petang kami bertiga (Kakakecik, Aima dan Sunah) akan berjumpa dengan Cikgu Areef di Restoran Bibik Taman U..untuk menikmati nasi ayam penyet...Tetapi biasa la kan anak dara bersiap..pukul 5 ptg baru kami sampai sana...kecian cikgu Areef terpaksa menunggu kami lebih kurang 15 minit....Ini adalah kali kedua kakakecik dan Aima bertemu dengan cikgu Areef..segan malu ada la jugak...


Nasi Ayam Penyet Bibik...boleh la nasi dia banyak sangat...kakakecik share nasi dengan Sunah....ayam je mintak extra 1..tapi kakakecik pelik kenapa tak de tempe (walau kakakecik tak makan), tauhu goreng dan terung berlada..Opss...apa benda ye atas ayam tu...sedap sangat...kakakecik kutip sampai habis kot...


Memandangkan Sunah masuk kerja 6ptg hingga 10 malam..tugas membawa kami jejalan diserahkan kepada Cikgu Areef...Masa nak naik kereta Cikgu Areef, kakakecik dah Aima dok lawan tolak dah..sapa nak dok depan..segan kot..tak biasa sangat dengan cikgu Areef nie..kami kenal pun di Fb dan blog dok balas komen selepas jumpa di umah CMG dulu ni....bukan yang baru2 nie..biasa la Aima kuat mengelat..awal2 lagi dia dah naik dok belakang..kata nya KAKAK kena la dok depan..uwaaaaaaaaa...


Alang-alang dah dok area Skudai nak jugak la masuk UTM...kebetulan Cikgu Areef nak solat Asar..so Cikgu Areef decide pegi Masjid UTM je...Masjid UTM di tengah2 antara bangunan Perpustakaan dan Dewan Besar UTM..


Selepas menunaikan kewajipan..Cikgu Areef menanyakan kami..nak ke mana...kakakecik laju je bagitau Aima nak ke Pantai Lido..Stulang..katanya nak tengok tempat nie sebab pengaruh novel zaman sekolah dulu..zaman 90an....


Kota Singa kelihatan sangat dekat...Aima dok kata Penang pun dekat jugak...sekali dia tengok nampak trang tang tang bangunan di Kota Singa...baru tau jauh ke dekat antara johor dengan singapore..



Pantai Lido di waktu senja...dah tak ada lagi Pantai Lido..sebab dah ditambak...Cikgu Areef terpaksa berhenti kereta tepi jalan untuk bagi peluang kami menikmati keindahan Pantai Lido...(Eh, banyak plak tikus2 bermain di kaki pantai nie)


Sementara mentari belum berlabuh...cikgu Areef bawa kami ronda2 di kawasan The Zone, Stulang, Danga Bay, Zoo Negeri....lalu depan Pekan Rabu, Pasar Karat (Nak singgah dah nak maghrib..so bagi kenal tempat je la)Oppps Mentari dah berlabuh....Maghrib di Masjid Negeri Sultan Abu Bakar...


Cikgu Areef nak belanja kami makan western murah kata nya di Taman Hutan Bandar...jom kita cuba..tak kisah la..time kami sampai di Taman Hutan Bandar tak ramai sangat orang..masih ada meja kosong...menurut cerita Cikgu Areef kalau pepagi kedai di bahagian atas tu jual beraneka sarapan pagi tradisi Johor...sebelum ke Hutan Bandar Cikgu Areef menunjukkan kepada kami Makam Mahmodiah rasa nya di depan rumah sewa lama nya masa praktikal di MAIJ..kakakecik tak perasan sangat sebab time tu Athirah anak sedara kol Ateh nya di mana..
.


Kalau datang Johor tak sah la kan kalau tak makan Otak-otak..yang kami makan malam tu kakakecik tak sure otak-otak kempas ke apa..tapi warna nya agak kekuningan dan tak merah macam selalu yang kakakecik makan...kuning kuning pun boleh tahan jugak rasa nya...kalau tak silap kakakecik makan 2 keping..


Ini la Chicken Chop kakakecik...RM5.00 je cikgu Areef kata...banyak keping plak tu ayam nya..makan tak habis kot...tapau bawak balik konon nak makan la..kalau x pun bagi Mulan makan..



Cikgu Areef dan Aima makan Lamb Chop..kakakecik terpaksa la ambik bau sampai tekak dah rasa lain...gatal2 je rasa badan nie...harga Lamb Chop ni kakakecik tak sure berapa...sebab cikgu Areef yang bayo kan....


Borak punya borak..tak sedar dah pukul 9 lebih...janji dengan Sunah pukul 9.30 nak pergi tempat kerja nya di U-Mall..hehehe..biasa la kalau dah borak tu mana boleh stop kan..dari awal naik kereta sampai la nak turun kereta masih lagi borak..rasa macam tak percaya plak kami bertiga boleh borak kongsi cerita itu ini sampai gelak terbahak2...Aima la yang paling banyak gelak..terutama kat part cerita Cikgu Areef yang dia takde cite dengan orang lain waima kat blog sekali pun dia tak cerita kisah nya itu..hanya kakakecik dan Aima je dapat dengar dari mulut nya sendiri..special kan kami....HEHHEHE...


Cikgu Areef, terima kasih kerana belanja makan nasi ayam dan chicken chop ye...sudi menumpangkan kami Avanza Putih yang KM nya belum sampai 20K.bawak jejalan pusing JB walaupun pokcik sendiri tak berapa tau jalan di sana..sama2 la kita baca signboard dan mencuba jalan baru...hehe...minta maaf andai ada salah silap terkasar bahasa gelak dalam kita borak2 sepanjang 3-4jam itu...


pssst : bila lagi nak datang utara kasi gegar sini plak

12 comments:

Sunah Sakura said... [Reply]

9.30 apenye..kul 8 kayy akak janji nak datang u-mall...last2 kul 10 jugak..hahaha

ehem...saya pun tau kisah cikgu areef tu kayy.. :p

rinduan citarasa said... [Reply]

Vavvavavavva

(tu jer i boleh komen..)

Ehemmmm...
(klu naik utara jgn kosong2 noooooo.. Bawalah dulang berisi)
opss

aDisH.sHidA said... [Reply]

@Sunah Sakura pukul 8 erk janji dengan sunah...kueng kueng..ingatkan pukul 9.30...sori dik wat kamu tertunggu2...


ala tp x special mcm kami kan.. :P

aDisH.sHidA said... [Reply]

@Sunah Sakura pukul 8 erk janji dengan sunah...kueng kueng..ingatkan pukul 9.30...sori dik wat kamu tertunggu2...


ala tp x special mcm kami kan.. :P

Seri Kandi Tanah Jauhar said... [Reply]

ala.. nanti nak date gak ngan Cikgu Areef nak tahu kisah apakah???

OOoOoooOOO.. Sunah keje dekat U Mall ya, dah lama lak tak gi U Mall..

aDisH.sHidA said... [Reply]

@rinduan citarasa veveveveveeve...balas nya...

uhuk uhuk ayu nak join jugak ke utara mai mai..alahai dulang beli je di padang besar banyak..kalau rasa jauh di pekan rabu astar pun ada..bukan je pekan rabu jb ye

aDisH.sHidA said... [Reply]

@Seri Kandi Tanah Jauhar akak x pernah jumpa cikgu areef la erk..aritu ingat nak ajak akak jumpa sekali la..tp belum ada jodoh kita jumpa kan.

a;a sunah keja kat u-mall.benang hijau..ada entry nya

Mrs. Abi said... [Reply]

ni pegi jalan ke pegi makan niiiiii

aDisH.sHidA said... [Reply]

@Mrs. Abi komen mcm jeles je..haahahha...kalau pegi jejalan mesti la kena makan..nak membeli belah pun boleh jugak hahahahaa

man yusoef said... [Reply]

sakan sungguh akan berjalan..hehe.selalu makan dekat restoran bibik tu..sedap jugaklah ayam penyet dia..

aDisH.sHidA said... [Reply]

@man yusoef sekali sekala jalan sana man..bukan selalu pun akak ke jB so bila dah de tu jalan la puas2


kiera'sakura said... [Reply]

a'ah la nasi ayam penyet dia lain dari yang kat sini.