Coretan Terbaru KakakeciK

Wednesday, January 30, 2013

Johor Trip # Felda Sg Sayong : Citarasa Rinduan

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,


Masih meneruskan perjalanan di negeri Johor Darul Takzim bersama2 Aima dan Sunah...destinasi kami bertiga seterusnya selepas lepak sepetang di rumah CMG Adnan Ibrahim..ke Felda Sg Sayong, itu pun selepas beberapa kali dapat sms daripada penunggu di Sg Sayong..Ini adalah kali pertama kakakecik sampai ke Felda Sg Sayong..Alhamdulillah seorang lagi sahabat blogger kakakecik dapat bertentang 4 mata dengan nya..jangan plak terkejut apabila kakakecik kata kami bertentang 4 mata...ye la sebab Ayu pun pakai spek time kakakecik jumpa dia kat Citarasa Rinduan...memang sangat2 teruja apabila dapat berjumpa dengan Ayu...almaklum la kami nie sebaya dan dia adalah sahabat baik kepada rakan sekelas kakakecik jugak...


Ayu....tak de la setinggi dan sebesar mana pun..biasa2 je...lepas je kakakecik peluk dan sampai je cium nya..tak perlu jinjat pun...


Sebelum ke teratak keluarga Ayu..kami singgah sebentar di Citarasa Rinduan kerana Ayu masih di sana...masa jumpa nie macam biasa la salam2 peluk kiss...dah kena bebel sebab lewat sampai...donut dan pau sambal katanya dah sejuk...ayuuuuuuuuuuuuu..mintak maaf sangat tatau awak sediakan minum petang..huhu....cepat2 je Ayu ajak kami ke rumah untuk minum petang dan merehatkan diri...


Donut dan Pau Sambal untuk rezeki kami...walaupun dah sejuk tapi ia masih lembut dan sedap di makan..kakakecik 3 biji ngap pau sambal dan 2 biji donut....sambil minum petang sambil sembang2 dengan MIL Ayu yang sangat2 peramah dan baik hati...macam cerita dikongsikan dengan kami...seronok borak tau...




Selain Pau Sambal dan Donut ini..Ayu jugak ada buatkan Puding Coklat Oreo berbentuk hati lagi...sedap jugak puding oreo nie..sejuk je masuk ke tekak..tak manis sangat..sedang-sedang manis2 buah...Ayu sememang nya seorang yang rajin di dapur..untung keluarga nya...rasa macam nak pindah dok dengan Ayu je..boleh makan macam2 setiap ari...


Bergambar dengan Umai...si anak kecil yang petah bercakap..walaupun pada awal nya malu-malu meow..lepas nie rancak je dia dengan kami bertiga... 


Selepas selesai solat maghrib..Ayu mengambil alih tugas menjaga kedai CR menggantikan En Zalie...Kami bertiga..lepak dalam bilik la..rehat2 diri...dalam pukul 8.45, tetiba Umai datang ketuk pintu bilik..bagitau Ibu ajak makan...Eh Ayu dah balik dari CR...Sunah plak merasa kan dirinya pernah lalui situasi ini..Dejavu katanya...


Untuk makan malam...Ayu hidangkan kami tengok sendiri la gambar kat bawah nie ye...hehehehe,.saja nak bagi korang telan air liur....

Umai mendoakan makan malam kami...


Ini..cuba teka apa dia...cepat2..adakah menu ni sudah ada kat CR kakakecik tak pasti...tapi ini Ayu buat special untuk kakakecik..


Sambal Kentang + Tempe...kata Ayu..ini kegemaran Cikgu Areef dan Kak Yusa..



Asam Pedas Ikan Mayong...yang paling laris di CR..resepi MIL Ayu..memang sedap sangat sampaikan kakakecik menghirup kuah2 nya...siap masuk kan dlm mangkuk asing lagi senang skit nak hirup..biasa la kakakecik kan tak makan isi ikan tu..so makan kuah dan bendi nye aje..


Macam biasa...bila makan borak la kan...time makan malam nie...MIL Ayu kongsikan petua untuk membuat asam pedas yang sedap..untung Ayu dapat mak mertua yang pandai masak dan menurunkan ilmu masakan itu kepada nya...

Opss masa dok borak2 nie..kakakecik gatal sangat mulut nie menanya kan tentang kampung halaman Ayu...

Kakakecik : " Ayu..ayu kampung kat tenggaroh tu Kota Tinggi kan..rasa nya Shida ada la kawan di sana..ada tak kenal Azfar Sudin..umo dia sebaya kita rasa"
Ayu : ermmmmmmmmmmm..sambil pikir "rasa nya tak ada la shida"
Kakakecik : " ooo tak de ye....ermmmmm sorang lagi dok mana ye..shikin dok Tenggaroh ke? sambil kakakecik berfikir
Ayu : pabila dengar kakakecik sebut Shikin, terus dia " Nor Ashikin Tahir"..siap sebut nama penuh sekali nama bapak lagi.
Kakakecik : yeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee...Noor Ashikin Tahir..dia muda setahun daripada kita (sori shiqeen kak x ingat ejaan nama betul awak)
Ayu : Shida...shikin tu jiran Ayu...depan umah Ayu je umah dia...
Kakakecik : "Iye....Ya Allah kecik nya dunia nie" terus meluru ke Ayu nak peluk dia..tapi ditolak nya sebab katanya bau ikan mayong....kakakecik tepuk2 bahu nya....
Masa nie memang sebak sangat2....Ayu rupa2nya dua orang sahabat shida adalah orang yang rapat dengan ayu jugak. Syukur sangat-sangat


Pizza????????????

Ayu tanya bila nak bakar dan makan pizza nie...aduuuuuuuuuuuuuuus yu...perut dah penuh la...malam2 nanti la ye..tak pun pagi esok....time nie memang ayu dah macam seorang ibu dan kakak..yang menjaga perut adik2 n anak nya...best nya jadi adik dan anak ayu....nak jadi adik ayu boleh tak...



Sebelum tido...kakakecik dan Aima temankan Ayu buat sambal untuk makan bersama nasi lemak..Sunah awal lagi dah naik tido sebab hidung nya gatal...EH kami tak tolong pun Ayu buat sambal tu...kami just sembang dan tengok je dia buat...memang pantas Ayu buat keje dapur...bila semua nya dah selesai masing2 masuk bilik...Ayu je la asing bilik dengan kami..xkan nak tinggal En Zalie kan,..cukup la kakakecik kidnap Lydia Miza..xnak lagi kidnap isteri orang..nanti suami mereka marah....tido dengan anak2 dara je la...


Tak dapat peluk Ayu di waktu tido..dapat peluk bantal comey ini pun dah cukup..thanks Ayu sediakan bilik untuk kami bermalam di Felda Sg Sayong...dah macam kat hotel rasa nya...Alhamdulillah bermalam di Sg Sayong...Selepas Subuh menunggu detik 7 pagi...tunggu2 samada Ayu akan ke bilik atau pun sebelum ke Hospital temani En Zalie check-up.


Yeeeeeeeeeeeee Ayu masuk bilik..dia tak akan tinggal kami begitu saja...dengan muka tak mandi tu nak jugak bergambar dengan Ayu riso tak sempat jumpa dengan nya..selepas bergambar...apa kami buat...tunggu next entry ye sebab kakakecik rasa macam dah panjang je entry nie..hahahaha


jumpa di next entry untuk mengetahui kisah selanjutnya





10 comments:

Mat Gebu said... [Reply]

Hahaha....macam biasa lah, kalau dtg Sedenak, kalau tak 4 jam, mana sah yea tak Datin...apa2 pun syukur alhamdilillah semuanya lancar dan dipermudahkan....

aDisH.sHidA said... [Reply]

@Mat Gebu kena cukup kan 4 jam baru sah kan dok kat teratak CMG..kalau x cukup kira nya tak bermakna sangat la pegi nya hahaha...x puas borak..

alhamdulillah semua nya lancar dengan bantuan sunah...trima kasih sunah..sayang awak

Sunah Sakura said... [Reply]

rasa macam minah kepochi je bila baca komen pcm atas tu dengan berdatin2 nya..hahahahahahahahahhah

rinduan citarasa said... [Reply]

Nak nangissssss

nak gelak pun ada...
Semua kenangan y awak selit dlm entry ini seriusss xada y tertinggal.

Tak sabar nak tgguu entry berikutnya

aDisH.sHidA said... [Reply]

@Sunah Sakura hahaaha mcm tu sekali ye dirasakan...tp mmg best dapat kumpul mcm nie kan

aDisH.sHidA said... [Reply]

@rinduan citarasa awak..jangan nangis..saya xnak awak sedih sebab entry2 saya..saya abadikan kat sini sebagai tanda persahabatan kita...

dah siap pun entry berikut nya

elly nadyra said... [Reply]

tq share ye! selalu makan kat kedai ayu nih hehehehehehhe small world betul la!

Mrs. Abi said... [Reply]

syoknye..... makan makan makan makan... awin nk pindah sane jugak lah gini!

aDisH.sHidA said... [Reply]

@elly nadyra urw...kebetulan saya baru balik...so share la..mesti pernah makan mee bandung dia kan..aritu x smpt pun makan..kenyang sgt dnegan menu2 lain dia buat

aDisH.sHidA said... [Reply]

@Mrs. Abi mmg syok sangat..rugi awin x ikut...jom kita pakat pindah dok sana ramai2