Coretan Terbaru KakakeciK

Monday, January 7, 2013

DIY : Bunga Tissue

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,


Apabila kakakecik upload gambar bunga tissue di Fb dan publish entry persiapan #1, ada 3-4 orang sahabat kakakecik yang tanya cara membuatnya dan mohon kakakecik buat tuto untuk menghasilkan bunga tesebut.

Ini adalah step by step untuk buat bunga tissue, kakakecik harap perkongsian nie dapat memberi idea kepada yang sahabat2 lain untuk DIY bunga tissue..kakakecik mintak maaf andai ada kekurangan/tak faham dalam teknik penghasilan bunga tissue.kakakecik pun belajar buat dari tutorial muna


Bahan-bahan yang diperlukan : crepe paper (bukan nya durian crepe ye) yang nipis dan warnanya sama kedua belah, gunting dan dawai saiz 26@28


Langkah 1 : Bentangkan crepe paper dan lipat 2..gunting



Langkah 2 : Lipat lagi crepe paper tu..gunting sehingga dapat 8 keping kertas memanjang






 Langkah 3 : Ambil sekeping kertas memanjang dan lipat untuk dijadikan 6 keping 4 segi tepat


Langkah 4 : Susun ke6-6 keping kertas bagi sama dan lipat seperti kipas (ira melintang..apabila lipat 2 dan diikat dengan dawai ira nya akan menegak). Anggaran setiap lipatan kipas adalah 1/2cm..Apabila dah lipat kipas...ikat dan kemaskan dengan dawai.. Potong/gunting hujung lipatan bagi menjadikan kan ia separuh bulat hujung lipatan


Langkah 5 : Kembangkan/buka susunan kipas tadi


Langkah 6 : Tarik selapis demi selapis kertas tersebut bagi berdiri gitu bermula dengan lapisan atas hingga ke lapisan terakhir..buat sebelah sebelah...


Tarik slow slow tau takut kertas tu terkejut...tarik jangan tak tarik...tarik sampai habis hingga jadi macam nie


Buat sampai selesai..dan kemas-kemaskan




Dah sudah pun bunga tissu menggunakan kertas crepe...boleh dijadikan bunga pahar, hiasan hantaran, gubahan dan apa2 je yang korang rasa sesuai...

Selamat mencuba

p/s: kalau tak faham tinggalkan komen ye..tak pun email kan ke shida5062@gmail.com

20 comments:

Z@i Z@mR33 said... [Reply]

oho...camgitu...sng la jugak tp sbb x kretip makanya x ketahuan punca nk wt cmna...hehehehe

eZmALiZa said... [Reply]

waaaaaaa....kite bace satu persatu, copy and paste dalam notepad.. nnt balik nak try la...

btw, kak shida, crepe paper tu mmg kene amik kertas yg lembut dan satu color la kan? sbb masa ezma tlg buat persiapan kenduri kawen adik aritu, crepe paper ade mcm2 jenis...

Cik Sara said... [Reply]

Oho....berguna ni..dah ler harga bunga hiasan dkt pasaran tu sgt mahal...kena guna alternatif bunga tisu, bunga dip, bunga stokin lah utk memeriahkan barang perkahwinan.. Thanks for the tuto kak!

Ruzzezanie said... [Reply]

akak!!! teruja nak buattt!!! mekasih kak

Seri Kandi Tanah Jauhar said... [Reply]

hehehe.. nampak cam senang, nasib baik akak dah kahwin, tapi cantik juga kalau buat hiasan kat pejabat kan

Mrs. Abi said... [Reply]

step ke 4 tu, kan potong kertas jadi petak 6 keping...pastu sekeping tu wat kipas lipat berapa?pastu6 keping lipat2 jadi kipas ikat ke enam2 la kan...

aDisH.sHidA said... [Reply]

@Z@i Z@mR33 boleh cuba buat zai..senang je...

aDisH.sHidA said... [Reply]

@eZmALiZa a;a kertas crepe tu ada yang jenis tebal yang lain color..utk buat bunga nie beli yang nipis yang sama color dua2 belah nya...selamat mencuba mnana tau leh utk majlis nanti

aDisH.sHidA said... [Reply]

@Cik Sara tau xpe...bunga nie jatuh sekuntum dalam 10sen tak termasuk aksesori...bajet mau rendah..kalau akak bunga dip pernah wat sekali je..bunga stokin xpernah lagi

urw sara

aDisH.sHidA said... [Reply]

@Ruzzezanie sama2 ruzz..sila wat jangan dok menconteng je hehe

aDisH.sHidA said... [Reply]

@Seri Kandi Tanah Jauhar alahai akak nie kalau dah kawen pun boleh buat bagi sedara nak kawen nanti...utk hiasan kat meja pejabat pun boleh jugak

aDisH.sHidA said... [Reply]

@Mrs. Abi awin...langkah 4 tu..kan sekeping kertas panjang tu lipat 2..dah lipat 3..akan jadi 6 keping bila dipotong dan susun kesemua 6 keping petak tu bagi sama dan lipat kipas...

CikSpek said... [Reply]

crepe paper selamat sket. sy try buat guna tisu mmg hancoq la time tarik tu. huhu.

onie said... [Reply]

nak buat gak la :D

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said... [Reply]

wahhhh... nanti panggil Kak shida la mai tolong buat bunga ni skali la hehe

aDisH.sHidA said... [Reply]

@CikSpek hancus sebab tak elok ke apa

aDisH.sHidA said... [Reply]

@onie buat la kamu kan tangan seni

aDisH.sHidA said... [Reply]

@GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr tu dia nak panggil p mana tu..hehe

nurul said... [Reply]

salam kak..

akak ni mmg kreatif la..bkn semua org ada ilmu mcm ni dan nak share.siap tuto lagi..esok nk g cari bahan dan try buat..tenkiu kak..
xsia2 blogwalking mlm ni.hehe..

:)

Cik Ash said... [Reply]

blog akak dijadikan diy bunga tisu.. heheheh....