Coretan Terbaru KakakeciK

Tuesday, January 29, 2013

Johor Trip # Sedenak : Terima Kasih CMG Adnan Ibrahim

Assalamualaikum dan Selamat Petang,


Berhenti seketika tak nak berhenti lama sebab nanti orang kata dah basi baru nak cerita kan......sambung balik entry travel kakakecik ke Johor...kalau nak tau camne perjalanan kakakecik dan Aima ke Johor..rajin2 la ke entry ini ye...


Sebab apa ye kakakecik dan Aima ke Johor..mungkin ada yang kata sebab nak jumpa kawan-kawan di sana...ye memang betul pun..dan salah seorang sahabat blogger kenalan maya yang setahun lebih kami tak jumpa. Beliau tinggal di Sedenak..apa yang istimewa nya Sedenak.kat sini la tinggal nya seorang blogger masak memasak yang pemes de amos tu....tak lain tak bukan Adnan Ibrahim pemilik tiffin biru dot com atau lebih dikenali dengan Che Mat Gebu (CMG)...


Ini adalah kali kedua kakakecik sampai ke teratak beliau..terima kasih kepada Sunah kerana sudi bawak kami ke sana..perjalanan dari Sri Putri ke Sedenak adalah dalam setengah jam dengan pemanduan yang sederhana laju mengikut highway dan exit Kulaijaya..bukan exit Sedenak okey...sebab kalau dari JB exit Sedenak macam patah balik..rugi rugi rugi...


Kami sampai ke rumah CMG terkejut jugak la sebab ada 2-3biji kereta selain backhoe yang tengah wat keje2 pembaikan didepan umah CMG...opps CMG ada tetamu lain selain kami..dah naik segan..ye la 3 orang anak dara pegi umah anak teruna untuk makan di waktu tenghari...huhuhu


Dengan selamba nya CMG ajak kami ke dapur...konon-konon hanya kami bertiga sahaja so makan di dapur la lagi best...Menu apa yang CMG hidangkan untuk kami..mesti ramai dah tahu kan..tak kira kakakecik nak jugak bagitau...Laksa Johor menu permintaan kakakecik..dah lama x makan tau..pertama dan terakhir adalah 10 tahun lepas...




Sori gambar laksa dalam pinggan tak ada..sebab bersemangat nak makan...memula mintak Aima letak 1 chop spghti sahaja..tapi macam skit..mintak tambah lagi 1...sekali ambik ko...nak habiskan 2 chop tu jenuh jugak la..Sunah laju je makan 2chop dan tambah lagi 1chop..sampai gatal2 hidung nya malam tu..kecian Sunah..Thanks CMG buatkan laksa johor yang super duper banyak ini..al maklum la kami bagitau 6 orang akan datang..tetapi hanya kami bertiga sahaja...Sue IEB dan Cikgu Areef tak dapat join kami..sori ye CMG...Walaupun pada awal tu kakakecik biarkan laksa tu dalam pinggan...sembang2 dulu..bagi perut kosong lagi...last sekali kakakecik hirup sampai licin..siap tambah kuah sahaja..makan sampai habis...



Selain Laksa Johor yang mabeles walaupun tanpa daun selasih..CMG hidangkan kami







Sambil makan sambil borak..memang tak sedar apa la...hampir 4 jam jugak la di rumah CMG dari minum limau ais kepada teh pandan...ada je yang diborak kan..dari topik makan-makan, masak-memasak, madu-bermadu, teko antik hingga la belajar mengenali jantina kucing...hahahha..almaklum la family CMG keluar pegi rumah sedara CMG...tak leh tahan tu CMG dok panggil kakakecik "Datin"..kejap kejap Datin Datin..hahahhaa..kelakar sangat...memang dah lekat Datin la...siap suruh kakakecik tukar url..kakakecik tanya jugak kenapa dia panggil kakakecik datin...ada la jawapan yang diberi..kalau nak tau kenapa kakakecik dipanggil datin tanya la CMG sendiri okey



Akhir sekali, kakakecik mengucapkan ribuan terima kasih kepada CMG kerana sudi menerima kunjungan kami dan menghidangkan juadah2 yang sedap2 belaka...dan terharu sekali bila CMG dah tau apa yang kakakecik tak makan...huhu...insyaAllah nanti2 kita jumpa lagi..CMG kalau mai Koding KODIANG (thanks Sunah perasan typo akak...eh CMG pandai sebut KOKDIANG tau) jangan lupa singgah Pendang tau...



psst: ada lagi 3-4 entry travel johor nie..jangan plak nanti korang jemu..almaklum la 4 hari di sana..mesti la banyak entry nya..nak wat 1 entry je nanti panjang berjela



15 comments:

Sunah Sakura said... [Reply]

koding ke kodiang kak???

comel lak gambar dalam kete tu...hehehhe

rinduan citarasa said... [Reply]

I firsttt

rinduan citarasa said... [Reply]

Shidaaaaa....
Bab 3 dara pi umah teruna makan tgahari tu ayu gelak beso ok.

Cmg skluarga mmg peramah dan baik ati..

Dia onsemmmm

Mas Zull said... [Reply]

assalamualaikum kakakecik...sedapnya bila tengok laksa johor tu...:)

Hafizah Mohamad said... [Reply]

wah..jauhnya berjalan..dr utara ke selatan...jauh...jauh...jauh...he he he

man yusoef said... [Reply]

Man dah 2 kali pergi rumah CMG. Kalau pergi rumah dia mesti dapat makan best2..hahaha

Seri Kandi Tanah Jauhar said... [Reply]

belum ada jodoh antara kita...

ni sebenarnya siapa yg meminang CMG nih??? hehehehe

Kakzakie said... [Reply]

Tiga anak dara jumpa CMG tak ada satu pun yg CMG sangkut ke?

aDisH.sHidA said... [Reply]

@Sunah Sakura kodiang..typo plak..thanks sunah coz nampak


comel kan..mcm org yang ambik nya hahaa

aDisH.sHidA said... [Reply]

@rinduan citarasa ayu awak 2nd..1st sunah hehehe....

kan kan anak dara 3 orang terjah umah anak teruna di waktu tghri...pegi sebba nak makan...


ye family CMG memang ramah tamah...eh awak nak tau x ada sepupu cmg pandai jugak masak..lelaki sepupu nya itu teeeeeeeet (mak yah yang gtau)

aDisH.sHidA said... [Reply]

@Mas Zull wasalam mama mass zull..a'a mmg sedap sangat laksa johor cmg wat..

aDisH.sHidA said... [Reply]

@Hafizah Mohamad sekali sekala jejalan..bak kata pepatah...juah perjalanan luas pemandangan buka pemikiran..bukan selalu nak g jejalan tempat orang kan.. hehe

aDisH.sHidA said... [Reply]

@man yusoef untung la man dok johor boleh g selalu..bukan dapat makan je kan..dapat tapau lagi..

aDisH.sHidA said... [Reply]

@Seri Kandi Tanah Jauhar xpe la akak nanti ada la jodoh kita utk berjumpa..

sapa ye yg dtg meminang cmg tu..hahahha..tatau tatau tatau

aDisH.sHidA said... [Reply]

@Kakzakie tak de plak rasa nya kak zakie..dah ramai kan anak dara ke umah cmg nie..hehehe