Coretan Terbaru KakakeciK

Sunday, September 16, 2012

Jom Memasak : Kek Marble Oren

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia

Sempat lagi ni nak update sebelum bas ke Pendang sampai, 40 minit lagi selamat tinggal kajang…
oren

Kek Marble Oren, permintaan kakak ipar num 2, tengah sibuk2 siapkan mee kari jumaat lepas, Kak tie bagitau teringin nak makan kek, kek biasa…so dalam kepala otak dok pikir kek marble la..dah lama kot teringin nak buat..lagipun 2-3 resepi kek marble dari Dapur KakZu dah print out utk study..Ala, telur tak de la kak tie….xpe kita suruh abg on beli….so dapat la buat kek marble nya…saya kan adik ipar yang baik..untung la sapa jadi kakak, abang dan adik ipar saya…bagitau je nak makan apa..insyaAllah kita buat…

 

marble oren

Jom semak resepi..jangan semak je…try la buat..memang sedap, kami malam tu dalam setengah jam je dah nak habis..makan panas2, pakat dok berebut nak ambik bahagian tepi…


Resepi : Kek Marble Oren

Bahan:

  • 240 gm butter @ marjerin
  • 240 gm gula castor
  • 240 gm tepung gandum (kakakecik guna tepung naik sendiri / tepung kek )
  • 4 biji telur
  • baking powder 1 sudu kecil..penuh2
  • susu segar 1/4 cawan (60 ml,60 gm )...susu cair pun boleh
  • esen vanilla
  • oren sunquick
  • 2 sudu besar @ 0ren paste
Cara membuatnya :
  1. putar butter ngan gula hingge kembang dan ringan
  2. masukkan telur satu persatu....kacau skit telur tu.
  3. masukkan tepung gandum bersama baking powder yng telah di ayak berselang seli ngan susu segar.
  4. letak kaler oren 1/3 bhgian dan tambah 1 sudu besar oren sunquick..
    ***letak sesenduk kaler oren..pastu 2 senduk kaler putih..ulang sehingge habis.
    ***bakar sehingge masak..suhu dan mse bergantung pde oven masing2.
    ***kakakecik guna loyang 4 segi sz 6 inci..so tinggi nya cantik sangat..tak percaya tengok kat bawah nie
kek oren
Selamat mencuba..

pssst : okey nak pergi tengok bas dah sampai ke..doakan perjalanan kakakecik sampai dgn selamat yer

4 comments:

Rain said... [Reply]

akak memang pantas, cekap buat keja. laju segalanya. maju ni hehe

saya salin ye, raya haji plak buat haha entah sempat ke tak

Citarasa Rinduan said... [Reply]

wahhhh. mmg gebuuu.
moga dipermudahkan u kamu shidaa... moga selamat ke destinasi

aDisH.sHidA said... [Reply]

@Rain

fizah..nak kata laju tu xla sangat...tapi boleh la jugak..hehe..

ok cuba la buat nanti leh kak p beraya kot umah fizah leh makan kek nie

aDisH.sHidA said... [Reply]

@Citarasa Rinduan ayu..masa buat nie teringat jugak akan kamu.tertanya2 resepi mana yang kamu guna utk wat kek marble yang di jual itu