Coretan Terbaru KakakeciK

Tuesday, September 18, 2012

Jom Memasak : Kek Marble Pandan

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

 

Terasa puas nya dapat online guna komputer, kakakecik tak puas sangat kalau online guna netbook or laptop…saja kakakecik nie wat teruk boleh..orang lain online guna sematpon rilex je…kejap dorang tarik sana sentuh sini dah dapat apa yang nak..tak perlu klik2 mouse dah..huhu..

 kek pandan 

Okey abaikan sematpon ke, laptop ke apa ke…nie kes gila mengekek mai dah..2 hari berturut2 kot buat kek…lepas nie badan bagai dipam2 la ye..jumaat nya buat kek marble oren..sabtu lepas sempat lagi buat kek marble pandan untuk dijadikan buah tangan untuk adik dan Lydia Miza..nak buat gula hangus dah tak sempat…dalam nak suprise Lydia Miza pun masih ingat tau buah tangan untuk nya..baik tak saya…hehehe..

pandan

Resepi nya sama je dengan kek marble oren tu..malas ye nak klik2 ke entry sana..ye la kakakecik kan baik hati..kongsi jugak la di sini.

Resepi : Kek Marble Pandan

Bahan:

  • 240 gm butter @ marjerin (kali nie guna buttercup)
  • 240 gm gula castor
  • 240 gm tepung gandum (kakakecik guna tepung naik sendiri)
  • 4 biji telur (guna 5 biji telur sebab bukan telur saiz A)
  • baking powder 1 sudu kecil..penuh2 (x perlu letak if guna tepung naik sendiri)
  • susu segar 1/4 cawan (60 ml,60 gm )...(kakakecik guna susu cair je)
  • esen vanilla
  • Pewarna hijau
  • 2 sudu besar pandan paste
Cara membuatnya :
  1. Putar butter ngan gula hingga kembang dan ringan
  2. Masukkan telur satu persatu....kacau skit telur tu.
  3. Masukkan tepung gandum bersama yang telah di ayak berselang seli ngan susu.
  4. Bahagikan kepada adunan kepada 2 bahagian, 1 adunan diletakkan kaler hijau dan ditambah dengan pandan paste dan 1 bahagian lagi just tambah esen vanilla
  5. Sediakan loyang yang telah digris kelilingnya,letak sesenduk kaler hijau..pastu 2 senduk kaler ori..ulang sehingga habis.
  6. Bakar sehingge masak..suhu dan mse bergantung pde oven masing2.

Selamat Mencuba

 

marble pandan

**untuk kek marble pandan nie kakakecik guna loyang 7.5” inci kalau x silap nya…so ketebalan nya biasa2 aje…mak kata x rasa pandan sangat tapi kak ja kata yang kali ni sedap lagi banding oren..mau x sedap yang oren tu guna marjerin je, ini guna buttercup hehehhee

 

pssst : Jucy sila ambik resepi dan cuba buat..ampa kan nak kek warna warni..kami tau kek marble pandan nie mesti ampa suka jugak

4 comments:

juicy X said... [Reply]

ohhh mcm senang ja!!!!

kiera'sakura said... [Reply]

lg senang buat dari kek caramel kan kak.. kek lapis pun kira dh try ritu jadi tp lapis dia tebal malas nk tngu pnye pasal hahahaha

aDisH.sHidA said... [Reply]

@juicy X jgn lupa terai buat ye...nanti lagi jadi menantu kesayangan

aDisH.sHidA said... [Reply]

@kiera'sakura a;a lebih mudah...kek karamel renyah..kek gula hangus nak tunggu perap lama..kek lapis nak kena tunggu depan oven...

nak rasa kek lapis kiera buat plz plz