Coretan Terbaru KakakeciK

Sunday, December 2, 2012

Durian Perak

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Semalam kakakecik dapat la makan durian kat umah mertua adik ilah di kg Changkat Lobak,Perak..sampai2 je terus nampak 3 biji durian kat depan umah..bukan yang baru luruh dari pokok..pokok durian tanam depan umah mmg x bagi orang dtg umah la nampak nya…nie buah yang dah luruh letak atas meja depan tu…bila masuk umah terus ke dapur..nampak lagi buah durian..apa lagi terus duduk buka makan la durian tu sementara mak tanak nasi pulut..dah puas makan durian baru boleh masak2 untuk lunch…tuan umah nak pegi kenduri kawen kami masak sendiri..masak ala kadar je,goreng peria, tomyam campur dan ikan goreng…

 

nasi pulut dah siap tanak..dah masak..nyoq dah siap kukuq…santan pun dia diperah..apa lagi kita makan durian dengan pulut plak..

pulut durian memang sedap durian nie…kakakecik makan sorang je sebiji tu..ada dalam 5-6 ulas…

 

padan muka kami dah p pun ujung2 julai walau pun kami p semalam awal disember..buah kat umah mertua adik dah tak banyak..so untuk bawak balik.kami beli kat dusun orang kampung tu..memula pegi umah dia..bagitau nak beli..pastu ikut plak dia pegi dusun nya..mak la beria sangat nak tengok…sekali kena “ketit” dengan lintah ke pacat ntah…sedap jugak buah durian kat dusun kawan tu..kami beli rm30, dapat la dalam 15 biji mcm tu..pastu dia bagi free pun banyak gak..buah2 yang kecik besar kepala baby…yg ada 2-3ulas je 1 biji..buah kecik macam tu la best,dia xmau jual…bagi free je..kalau tau dia bagi free awal2 lagi kutip banyak..kihkih..teruk betul perangai..benda free sapa tak mau kan..tapi bila dah tau free malu la plak nak p kutip lagi…

 

balik je malam tadi..sampai umah abg on..terus abg on ambik 2-3 biji dan makan.kakakecik tumpang makan jugak la…mula2 okey la leh kongsi..mai kat 1biji tu memang susah gila nak buka buah nya…puas abg on tekan sampai luka tangan2..elok dah boleh kakakecik terus ambik seulas…pergh sedap nya…abg on kata “tak sedap pun” tp tangan makin bawak lari buah durian tu…kakakecik dah pelik…oooo nie mesti tak mau kongsi nie..memang sedap sangat buah tu…bila yang last baru dia kasi..tu pun seulas…sabar je la..tak pe ada lagi kat umah tu…balik japg makan la..

14 comments:

onie said... [Reply]

minggu ni saja onie berapa kali sentuh durian......aummmmmm

Z@i Z@mR33 said... [Reply]

teringinnya bila tengok durain dgn pulut neh...

hnahdy said... [Reply]

seorang sebijik.. dasyat

puter Beribiru said... [Reply]

belum pernah mkn pulut camni. manis ke? santan tu ada gula? biasa mkn ngan serawa doyan je

kiera'sakura said... [Reply]

klu dlu kira mkan la pulut deyan tapi laa nie hurmmm tengok pun tak lalu huuu

░♥si lampu neon♥░ said... [Reply]

sedapnyee terpaksa telan air liur jee huuuu

Areef Ibn Naim said... [Reply]

salam,

erm, bestnya dpt makan durian fresh dari dusun...

sy tak suka makan pulut ngan durian style gitu... suka durian yg dibuat serawa...

klu nak tau, dulu sy tk suka durian. then, sy masuk asrama... masa kat asrama tu, dok teringat2 sedapnya durian, hehehe... skrg ni suka lah, tp bkn tegarlah...

nnti jemputlah join contest tu ek

http://ibnunaeem.blogspot.com/2012/11/jom-join-contest-fotografi-ceriakan.html

aDisH.sHidA said... [Reply]

@onie musim dia kan mek..sedap nya

aDisH.sHidA said... [Reply]

@Z@i Z@mR33 alamak maaf ibu ngandung...huhu

aDisH.sHidA said... [Reply]

@hnahdy yang dalam pinggan ni la sebiji utk saya je..ada lagi yang makan saja..hehhe

aDisH.sHidA said... [Reply]

@puter Beribiru awak...saya dan family mmg makan durian ngan pulut mcm nie..letak skit je garam tu dalam santan..cuba la sedap tau

aDisH.sHidA said... [Reply]

@kiera'sakura tak apa la kira..nak wat cmne kan..mana tau nanti ngandung teringin plak nak makan

aDisH.sHidA said... [Reply]

@░♥si lampu neon♥░ alololo...telan air liur je..kecian nya

aDisH.sHidA said... [Reply]

@Areef Ibn Naim
wslm cikgu areef..memang best sangat2 makan durian fresh dari dusun lagi best kalau makan di dusun kan...kami di sini mmg makan mcm nie..dedulu makan jugak pulut durian ngan serawa tp lama2 dah tinggalkan..makan yang mudah x perlu masak santan nya..pemalas nama nya nie..

kurang2 makan jugak durian tu...mak pernah xmkan durian hampir 20 tahun..skrg baru makan semula