Coretan Terbaru KakakeciK

Tuesday, May 3, 2011

Siapa Perlu Disalahkan..Anak atau Ibubapanya??

Assalamualaikum…

masih cerita berkaitan dengan hospital..almaklum la berkampung kat hospital sejak sabtu yang lepas…

Sabtu pagi…adik reg. masuk wad 4B Kenanga..dapat katil num 17…ok la tapi boring skit sebab x nampak orang lalu lalang…kalau tahun lepas katil 23 best…leh nampak misi2 yang comey n lawa..doktor yang cantik dan kacak….kali ini katil num 17 nampak sinki, bangunan sebelah n pesakit lain je…

Ok2 shida sebenarnya nak luahkan apa yang shida geram dengan pelawat katil sebelah…(agak2 saudara2 anak menantu cucu mak cik katil sebelah baca tak blog shida nie)

Kejadian nie berlaku petang ahad…masa waktu melawat 4.30 ptg….bila masa melawat ramai la orang kunjung tiba melawat sanak saudara…adik hanya di temani shida dan mak..tetapi yang shida geram di sini cucu mak cik katil sbelah tu…dalam 5 orang kalau tak salah shida…sorang aje perempuan yang lain lelaki…buas nya tak tau nak hbaq…

    • Dok tekan button call emergency terus misi mai tanya n suruh tekan button cancel semula..masa nie si mak baru kelam kabut cari mana 1 button cancel……misi mcm dah bengang la…
    • Main sembunyi plak kat langsir antara tok depa n adik….sampai langgar laci adik…mak suruh adik alih tupperware yang ada makanan sbab takut tumpah..
    • Lari2 dalam wad sekali terkena kerusi yang shida tengah duduk sambil baca surat khabar tak pasal2 kena “aiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiish” sponton kluar dari mulut nie..pakcik depan tu gelak je..
    • Masih lagi lari2 dalam wad tersembam depan katil adik….si mak sedaranya leh kata “ biar dia sendiri buat”
    • Naik penuh atas katil kosong
    • Masuk tandas p tarik plak tali help dalam tandas…misi mai lagi kali nie kena sound (petang semalam pun depa wat perangai yang sama…sampai2 saja terus masuk tandas tarik tali tu….)

Mesti ada yang kata biasa budak2..tapi bagi shida kalau mak ayah keluarga yang tak mendidik tak tegur sampai bila anak2 tu tatau nak beza tempat mana yang boleh depa buat bising..main lari sana sini…tapi ini hospital bukan padang mainan…kita kena hormat pesakit2 lain..keselesaan pesakit di sekeliling kita…shida tak dengar sepatah pun family budak2 nie tegur larang budak2 nie supaya dok diam2….

Alhamdulillah…buat masa sekarang anak2 sedara shida yang ada masih tahu hormat tempat mereka berada…mcam tengahari semalam…shida, dik ilah, shahir dan kak niroh berserta anak2 nya (fitri, angah, athirah dan afiq) melawat adik…tak de la anak2 menakan shida nie larik ke sana ke mari…mungkin ya sebab dah besar….tapi macam afiq yang baru 5 tahun tu..bukan dia tau apa kan kecuali kita gtau dia..sebelum melangkah masuk ke wad shida gtau afiq “Afiq, masuk tengok satg ateh tak mau bising2 tau…x mau buas dok elok” alhmdlah afiq faham dan dia duduk je di katil dengan chu dia sambil cerita mcm2 dengan chu nyer..

psssst : mungkin esok shida dah tak jumpa lagi dengan cucu2 mak cik nie sebab semalam mak cik tu dah wat pembedahan..myb dah pindah wad…

p/s : nasihat shida kepada ibu bapa di luar sana tegur dan didik la anak2 anda tentang tingkah laku bila di hospital….sila mmg x boleh situasi mcm di atas berlaku di depan mata shida..mau je shida tegur terus tp nanti apa plak kata mak ayah nyer kan

9 comments:

Lydia Miza(Aidyl Azim) said... [Reply]

ramai camtu..ada anak tak pandai nak tegur.tak tau nak marah..syg sgt.lantak je.sakit hati..lebat jek bulu mata tgk perangai manusia camni..haha

THE LEKAT LEKIT STORY said... [Reply]

budak2 ni kena selalu igt kan.. kt mana dorang blh main, mana yg tak.. anak2 buah pn aktif2 tp mak bapak dorang dh pratik dr awal. kalau nk kemana2 dlm keta tu mak bapak dorang akan pesan..

Fahmi Mahat said... [Reply]

anak kurang perhatian dan kasih sayang la tu.. tengok, bila dia buat gitu, mak pak dia diam jek.. nmpak sgt da malas nak layan..

padahal semua mende tu bermula dari rumah kan?

=)

yang memerhati,
Fahmimahat

jaya jr said... [Reply]

boleh bawak2 budak hyeractive pegi tempat camtu,tapi kene ikat tali..tak pon cubit je sampai diam.haha

Sunah Mohammad said... [Reply]

ok, tang ni mungkin leh salahkan mak bapak..sebab anak2 kecik lagi..patut didik betul2 dari awal tentang adab dengan masyarakat..

Izzuddin Fauzi said... [Reply]

Tak sepatutnya mcm tu, sebabnya Hospital lagi-lagi dalam wad tu risiko infeksi tu tinggi...

myetech9[dot]com @ Enchik Nine

C.M.A @ CikMoonAdnan said... [Reply]

mmg laa budak2 kan.. tapi sebab dorg budak2 laa xleh dibiarkan buat suka hati..sbb dorg akan pikir.. apa yg dorg buat tu betol.. so.. sbgai mak bapak.. kena laaa ajar anak2 supaya tak nakal cam2.. nanti dorg terbiasa nakal..xmoh dgr ckp mak bapak.. huhu..

*klu dapat kat cikmoon..jentik2 tangan ngan kaki tu.. biar serik..

Tasha said... [Reply]

mak bapak sekarang ni memang tak ada sense of care

cik pulau said... [Reply]

mungkin parents yang silap...sebab tak tegur..
tapi kadang2 anak2 hyper active..
memang susah nak tegur....
adehhh... susahnya.
tak tahu lah bila dah anak nanti cmne.huhu