Coretan Terbaru KakakeciK

Tuesday, February 5, 2013

Jom Memasak : Coklat Lolipop Berbadam

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..


Siang semalam emosi kurang stabil..so untuk natural kan ia kembali kakakecik mesti buat sesuatu di dapur..nak baking macam malas je sebab jumaat nie nak kena melapis..Teringat zaman study dulu...stok coklat mesti sentiasa ada...kalau stress je makan coklat...Apa lagi kakakecik pun mencoklat la walau time tu dah pukul 11 malam rasa nya..hahaha...kali nie terlebih rajin dan pandai2 sendiri tambah badam...


Di entry percubaan pertama mencoklat ada jugak sahabat2 kakakecik yang bertanya dan minta share cara membuat nya...So di sini kakakecik kongsikan dengan korang cara-cara untuk buat coklat nie yang mana kakakecik peroleh daripada kak Yusa di ENTRY ini...Kak Yusa plak dapat daripada Kak Azlita Masam Manis...kakakecik panjangkan plak di sini..tapi kak Yusa dan Kak Azlita buat coklat lolipop oreo...kakakecik memang dah beli oreo yang inti peanut butter + coklat..bila tanya adik dia tak makan oreo..macam kakak dia jugak la..so lolipop oreo kita buat time anak2 sedara balik nanti..hehehe...


Ok jom kita tengok cara2 nak buat nya..

Bahan-bahan:
Coklat Susu Compound 
(kakakecik guna jenama Beryls dan tersilap beli dark choc..tp ok je rasa coklat)
 Lolipop stick secukupnya
Badam yang telah disangai
Acuan coklat lolipop



Cara-cara membuatnya :
  • Racik2 halus coklat susu kompoun..macam kakakecik beli yang coin tu main tuang je la banyak mana nak.mudah kan..

  • Panaskan air di dalam periuk..apabila mendidih tutup api, baru letak bekas berisi coklat 
  • Cairkan coklat susu kompaun secara double boiler (pastikan coklat tidak dicemari dengan setitik air pun).
  • Boleh rujuk kaedah tradisional mencairkan coklat di ENTRY KAK AZLITA


  • Letak lolipop stick di acuan coklat

  • Tuangkan coklat yang telah dicairkan ke dalam acuan lolipop  (kak ita masukkan coklat dalam piping bag dan kak yusa plak dalam bekas ala-ala teko comel gitu). Tapi Kakakecik sudu kan aje..setiap 1 acuan tu 2 sudu hehehe

  • Taburkan badam dan tuang lagi coklat sehingga penuh menutupi badam
sila abaikan coklat yang comot jatuh di atas acuan tu ye..huhu..

  • Hentak-hentak kan sedikit supaya coklat rata dan simpan dalam peti ais hingga ia mengeras


  • Sudah keras..keluarkan coklat dari acuan dan kemaskan ia...kalau nak letak edible imej macam kak ita dan kak yusa boleh je..kakakecik tak letak semua tu..hehe..if korang letak boleh refer entry 2 orang kakak tu ye untuk cara lekatkan edible imej


Siap dah pun..dah boleh makan..nyum nyum


Mesti korang kata mudah nya..memang mudah pun...tak sampai sejam dah boleh makan...

Selamat Mencuba semua


p/s : acuan coklat ini boleh diperolehi di kedai bakery..




9 comments:

kiera'sakura said... [Reply]

wahhhh akak makin rajin mencoklat. semoga emosi akak akan beku sama mcm coklat dan terus lenyap bila dah kunyah2 masuk dlm perot :D

Seri Kandi Tanah Jauhar said... [Reply]

akak ada stok badam tu, ingat nak celup2 jer dalam coklat tapi tak jugak tercelup2, hehe

kasya syiera said... [Reply]

menariknyaa..

CikSpek said... [Reply]

tq sudi share cara nak buat. tp bila tahun nak try pun tak tau la. muahaha!

Mrs. Abi said... [Reply]

kt sini if ade gambar tu, rm2 sebatang tau kakkk

Munnafendy said... [Reply]

la nmpk senang je buatnya...gigih la sy menempah masa nk kwin hari tu..

Nurulhuda Abdul Latip said... [Reply]

menariknya tetiba rasa teruja pulak nak buat.

Cik Ash said... [Reply]

assalamualaikum...shida nak bahan2 nak buat coklat kena dapatkan kedai jual bahan kek ya ke

hani zaha said... [Reply]

Misi mencari bhb2 utk buat ms kduri adik nnt..