Coretan Terbaru KakakeciK

Friday, February 22, 2013

Memang Tak Pandai

Assalamualaikum dan Selamat Malam...


Malam tadi teringin nak buat kek coklat kukus yang guna sukatan minyak...walaupun sebelum nie pernah buat tapi mengecewakan...konon malam nie nak mengetest samada diri ini pandai ke tak buat kek coklat kukus...resepi ambik kat blog kak nor  secubit garam


Punya la semangat pegi beli gula perang, telur semua sebelum balik keje tadi.walau dah lewat maghrib nya...elok dah sampai umah macam malas plak nak buat..tetiba finaz tanya kek coklat dah buat ke..so apa lagi terus ke dapur kedebuk kedebak buatkan adunan kek dan pukul 9.30 start la mengukus...


Sejam menunggu sempat la online ajar adik tentang blog....mak dah tanya buat apa kat dapur tu...hahaha...buat kek coklat mak...elok dah cukup sejam pergi la ke dapur buka penutup pengukus...huhuhu...kecewa tak macam yang diharapkan....biar je la...nanti terbalik kan bagi bahagian atas dok bawah xde la kedut2 tu nanti hahahaha...


ini la hasil kek coklat kukus tadi...ada yang kata okey je...dengan topping yang meleleh itu..tapi kakakecik tak berapa suka kek coklat yang seakan2 padat nie...huhuhu....secara jujur nya kakakecik bagitau memang kakakecik tak pandai buat kek coklat..ini kali kedua buat kek coklat guna sukatan minyak jadi macam nie..adakah kalau guna sukatan minyak tekstur nya begini...selalu kalau teringin sangat nak makan kek coklat buat guna tepung ready made yang beli di kek sayang je...mudah just tambah butter 250gm dan telur 5biji...


psst : lepas nie jangan lagi mintak kakakecik buat kek coklat walau da ambik resepi kek coklat di entry selera sakura




13 comments:

Eny Abdullah said... [Reply]

mcm saya suka kek coklat yg padat dan berpuding sikit. tapi kalau nak yg ringan, maybe yg jenis bakar sesuai kot, tak pun guna tepung jenama nona yang plastik warna pink tu, tepung superfine.

diana said... [Reply]

sama la..saya pun kalau buat kek kukus yang pakai mnyak ni mesti jadi padat..bila makn pun rasa tak best sebab macam makan kuih je..heheh

Sunah Sakura said... [Reply]

akak try la buat kek coklat yang saya selalu buat tu..insya'Allah menjadi, cuma telur kena pukul bagi betul2 kembang tau...dan sukatan untuk bancuhan coklat, kena betul2 ikut.. :)

sebab pernah je dapat kek coklat yang tak berapa menjadi..

MR & MRS MAKMUM said... [Reply]

alhamdulillah cik anggur kalo buat kek coklat nie mmg lulus....jd fav sekeluarga ~ tp tak pnh buat guna minyak rasa nya kalo guna minyak mmg tekstur nya cm tu kot

MR & MRS MAKMUM said... [Reply]

alhamdulillah cik anggur kalo buat kek coklat nie mmg lulus....jd fav sekeluarga ~ tp tak pnh buat guna minyak rasa nya kalo guna minyak mmg tekstur nya cm tu kot

Mrs. Abi said... [Reply]

ooo padat ehhh tak suka sangat padat...suke yg biasa2 aje...hehehee

kiera'sakura said... [Reply]

hihihihi. rasa padat tue rasa macam mana kak? ritu try buat kek coklat selera sakura tue alhamdulilah menjadi dan tetap moist walaupun dah simpan dalam peti ais byk hari hihihi

aDisH.sHidA said... [Reply]

@Eny Abdullah ooh ye ke...shida x suka yang padat..itu la kalau nak jenis kena bakar n guna mentega..

aDisH.sHidA said... [Reply]

@diana kueng kueng kueng..kita senasib...sedih tau..xde sapa makan

aDisH.sHidA said... [Reply]

@Sunah Sakura thanks sunah..akak akan cuba resepi dr situ..akak dah ambik tp x de plak nak cuba sebab hati dok nak try yg kukus guna minyak

aDisH.sHidA said... [Reply]

@Mrs. Abi yeeeeeeeeeee tak suka jugak yang padat

aDisH.sHidA said... [Reply]

@kiera'sakura padat tu mampat..hehe..keras la dik ooi.uhuhu..nanti la kak cuba rsepi dari selera sakura tu

aDisH.sHidA said... [Reply]

@kiera'sakura apa kata tolong buatkan utk akak