Coretan Terbaru KakakeciK

Thursday, February 28, 2013

Persiapan 28-02-2013

Assalamualaikum dan Selamat Malam..


Pusing kiri pusing kanan..tak nampak apa pun..ye la just pusing nak renggang2 kan badan..legaaaaaaaaa rasa nya…bila meletup bunyi krak krak badan nie. Minggu ni adalah minggu yang sangat sangat sangat bizi untuk kakakecik…x apa bukan selalu kan..selama nie dah banyak pun rehat.

Malam tadi, kena mengasuh si Auni kejap…terpaksa la layan dia yang pantang nampak wayar cepat je dia nak ambik…sampai kan ateh on laptop nak check line internet ada ke tak, dia pun sibuk tekan itu ini…kalau tak dapat apa yang dia nak sebek je muka pastu nangis..
DSCN2600
Tinggal Auni..malas nak layan ragam dia nanti satu keja apa pun ateh tak boleh buat..bye bye auni dok la dengan tok…ateh nak buat kek..kak aisya nak tolong ateh…

Biarkan Auni dengan mak…kakakecik ambil tugas mengupas kentang..kupas dalam 10 biji macam tu tengok jam dah pukul 8.30….opps kena stop la kupas2 kentang kena bikin kek dulu..nanti lambat plak siap nya..untuk esok kakakecik buat 2 biji kek karamel untuk memenuhi permintaan mak..dah lama kot tak buat kek karamel perasa kegemaran mak..pandan oren..resepi kali ni kakakecik try wat adunan karamel yang campur susu cair dan susu pekat (tanpa gula)
 
DSCN2622
dan sebiji lagi kek karamel perasa oren coklat seperti permintaan Sunah sewaktu dia datang rumah dulu…teringat akan dia di kampung so buat la perasa yang dia suggest….Sunah pun dah makin maju bisnes kek karamel nya di Johor sana…sapa yang dok belah JB Skudai tu kalau nak order boleh ke Selera Sakura.
 
DSCN2628
Sementara tunggu kek 2biji tu masak..sejam dari buang masa macam tu…kakakecik goreng la kentang untuk buat begedil…sambil goreng sambil tumbuk..last2 ayah datang tolong tumbuk kan.thaaaaaaaaaaaaaaaaaaanks ayah..ayah pun x lama sangat tumbuk coz ada 2 org jiran datang tumbuk dan bentuk2 begedil tu..dapat la 3/4 tupperware untuk jamuan esok..

DSCN2633
Sudah nya begedil ni mak, kak mah dan kak ma yang bentuk2 kan selepas kakakecik adun semua bahan…tengok dapur kosong je…semua dah siap..apa kata buat siap2 sambal kicap..esok tak kelam kabut sangat…so buat la sambal kicap…

DSCN2612
Dah siap pun sambal kicap untuk makan bersama soto…kakakecik masak dulu sambal kicap nie sebab risau ada setengah orang perut nya tak tahan daulat macam kakakecik susah plak nanti dok asyik pedih perut..so lebih baik kita masak kan ia dulu…..

Alhamdulillah sebahagian untuk persiapan jamuan 28hb dah siap…siang nanti just buatkan kuah soto, goreng begedil, goreng so’un, kacang goreng, potong daun bawang+daun sup dan kelaskan tauge…tak sabar nak makan soto nie…nyum nyum..sapa yang jual mahal tak nak kek dan bihun soto tu jangan nak merungut ye..bukan tak pelawa tapi dah diri sendiri yang tak nak kan…raya nanti kan nak sewa 1 hari untuk wat soto..hehehe


p/s : 28 feb adalah tarikh lahir 'MAI' seseorang yang kakakecik kenali…dikesempatan nie kakakecik nak ucapkan selamat ulangtahun kelahiran kepada beliau, kakakecik doakan semoga beliau dipanjangkan usia, dimurahkan rezeki, diberi kesihatan yang baik, berada  dibawah lindungan dan limpahan kurnia daripada Ilahi…jangan lupa hajat mak awak tahun nie tu ye :)

3 comments:

Sunah Sakura said... [Reply]

selamat birthday untuk dia yang akak kenali tu....

Mrs. Abi said... [Reply]

selamat ulangtahun jugak buat 'awak' tu...hehehehe...jgn lupa pesan mak tu... jangan diintai semut diseberang, andai gajah sudah ada depan mata...hahahahahaha......

kiera'sakura said... [Reply]

ada jamuan ape kak? besday ayah akak ke? pandan oren tue fevret isi rumah kira kat ipoh tue jugak heee