Coretan Terbaru KakakeciK

Friday, February 22, 2013

Laksa 2 Kuah, Laksa Ikan Sekoq

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Alhamdulillah masih diberi kesihatan yang sempurna untuk meneruskan kehidupan di dunia ini..Bangun pagi tadi tengok mak dah rendam laksa dan rebus ikan..pucuk putat pun dah makin bertambah segar bugar plak..sah mak nak buat laksa arini..Aik mak macam tau2 je plan kakakecik nak buat laksa hari nie..takde plak kakakecik bagitau mak malam tadi…biasa la mak mesti dapat rasa apa anak dia nak buat..Kakakecik plan nak buat buat sebab tengok pucuk putat banyak dalam peti ais tu..tu yang nak buat..mau2 plak malam tadi pcm ada tanya sesuai tak ikan tongkol buat kuah laksa asam..dah tu beberapa lepas Nurul Ain ada tayang laksa di FB…tak boleh jadi nie..

DSCN2502
Pucuk putat yang segar bugar..mak ayah pegi petik kat pokok di sawah..banyak plak tu..kakakecik lebih suka makan laksa dengan pucuk putat banding dengan daun selom

So, pagi tadi dalam pukul 11 lebih kakakecik dengan bantuan Kak Tie (kakak ipar) buat laksa..untuk hari nie kakakecik buat 2 jenis kuah…kat umah nie kalau buat laksa mesti kuah nya yang santan+kari tu….x berapa nak layan sangat laksa kuah asam (belacan) tu.itu yang jadi laksa 2 kuah..kakakecik akan taruk 2-2 kuah dalam laksa sepinggan tu….

DSCN2495
Bahan-bahan untuk buat kuah asam pedas (belacan tak de plak terlupa nak letak dlm pinggan tu)

DSCN2496
Ikan selayang yang diasingkan antara tulang dan isi nya (mudah kerja kakakecik arini sebab kak tie tolong asingkan..thanks kak tie)

Urusan membuat kuah memang kakakecik buat sorang2 je…just mintak kak tie rasakan kuah nya cukup rasa atau pun tak..kakakecik memang dah jadi tabiat begitu akan mintak sapa2 tolong rasakan…
laksaKuah asam pedas (belacan) dah siap manakala kuah lemak (santan+kari) tengah mendidih

DSCN2509
Bahan-bahan ulaman dah siap so apa tunggu lagi jom la kita makan laksa…pilih nak laksa kuah lemak or laksa kuah asam..kalau laksa kuah asam special skit..nak tau apa yang special nya jom kita tengok….

DSCN2517
Laksa ikan sekoq..kakakecik saja la simpan 3 ekor ikan kembung rebus tu untuk makan sama2 laksa kuah asam…si afif nampak ikan dlm pinggan tu terus mintak dia pun nak jugak..hehehe

DSCN2525
Laksa kuah lemak yang menjadi kegemaran kakakecik sekeluarga..kalau buat kuah tu mau seperiuk besar…akan panggil jiran kiri kanan depan umah mai makan..Kecian plak kat adik, dia kata time dia cuti aritu bukan nak buat…eh sapa suruh tak gtau dengan mak…padan muka…selamat menjamu mata la..



pssst: Eh ikutkan plan tu nak buat kek lapis dan soto kalau finaz jadi mai umah..tapi dia tak jadi datang so laksa je la hasil nya untuk hari ni…




11 comments:

Fifi Zaffida said... [Reply]

Sedapnyer, perut tgh lapar giler nh.. T__T

http://fifizaffida.blogspot.com/

Mrs. Abi said... [Reply]

dapnyeeeeeee

Cik Kamoo said... [Reply]

bestnye laksa ikan sekoq, kalau ck balik kedah bleh la buat. sana ikan kembun murah ,....

✿ pink velvet ✿ said... [Reply]

mcm sedap je laksa kuah lemak tu, x penah rase lagi, huhu!

kiera'sakura said... [Reply]

teringin nak makan laksa ikan sekoq dari ritu lagi huuu tapi tak sempat. nanti la laen kali mesti pegi jugak heeeee ;D

*pucuk putat tue buat ulam makan dengan nasi pun sedap kan kak, fevret tue

MR & MRS MAKMUM said... [Reply]

ya Allah sedap nya kakkkkkkkkkkkkk

aDisH.sHidA said... [Reply]

@Fifi Zaffida mai jemput makan

aDisH.sHidA said... [Reply]

@Mrs. Abi cpt mkn nti dh bersalin xleh makan

aDisH.sHidA said... [Reply]

@Cik Kamoo hehe,..boleh je habaq je bila balik, xde la murah sangat

aDisH.sHidA said... [Reply]

@✿ pink velvet ✿ try la buat..kalau kat pendang, kedah nie kbanyakan laksa kuah lemak

aDisH.sHidA said... [Reply]

@kiera'sakura alololo awat tak pi,nanti bersalin dah xleh makan

tahu xpe makan buat ulam dengan sambal belacan daaaaaap nya