Coretan Terbaru KakakeciK

Friday, March 15, 2013

Jom Memasak : Kek Karamel Ayang

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

DSCN3193

Semalam cuba buat kek karamel lain daripada sebelum2 nie..kalau sebelum nie dok wat oren + pandan, pandan+coklat, coklat+oren, blueberry +vanilla, coklat+vanilla tak pun pandan choco berry. Ahad aritu kan kakakecik ada beli stok barang2 baking..so salah satu benda yang beli adalah perasa-perasa untuk kek karamel…

 

Alang-alang mak su tempah kek karamel untuk birthday nya 14hb semalam..apa salah nya kakakecik mencuba perasa baru. Pikir punya pikir perasa yang sesuai, akhirnya kakakecik buat 3 perasa dalam 1 biji kek tu..Apple+Oren+PineApple…masa hidu awal tu rasa macam tak berapa nak okey je bau apple nie..memang bau apple betul la….kata dalam hati “shida, kalau tak mencuba nie bila lagi nak mencuba”

DSCN3191

Resepi..ulang tayang je la ye..

RESEPI : KEK KARAMEL  AYANG

# loyang 8 @ 9 inci

Bahan-bahan dan tekniknya :

GULA HANGUS

  • 2 @ 4 sudu besar gula

**Jadikan gulakan gula hangus.Ratakan pade keseluruhan loyang supaya kek tak melekat pade loyang

BAHAGIAN ATAS( karamel )

  • 1 tin susu cair
  • 70 gm gula castor
  • 1/2 sudu teh vanilla
  • 3 kuning telur
  • 2 biji telur penuh
  • 1 sudu tepung kustard

** Kacau sebati..kacau dengan perlahan dan ketepikan

LAPISAN KEK (A)

  • 140 gm tepung gandum
  • 70 gm gula castor
  • 3 kuning telur
  • 135 ml air
  • 1 sudu teh baking powder
  • 45 ml minyak (3-4 sudu)

** Putar telur kuning,air dan minyak dan gula hingga kembang
** Masukkan tepung yang dicampur baking powder sedikit demi sedikit
** Biarkan sebentar

MERINGUE (B)

  • 6 telur putih
  • 70 gm gula castor
  • 1 sudu teh krim tartar

** Pukul telur putih hingga kembang dan masukkan gula serta cream of tartar…pukul hingga adunan tidak menitis apabila bekas diterbalikkan..
** Campurkan A dan B..KACAU DENGAN SPATULA..kaedah kaup balik

Cara-cara:

  1. Tapis karamel dalam loyang gula hangus
  2. Masukkan adunan kek yang telah diwarnakan.(kakakecik bahagikan kepada 3 bahagian : 1 – pewarna hijau + perasa apple, 2 – pewarna oren + perasa oren dan 3- perasa pineapple + pewarna kuning)
  3. Panaskan oven selame 10 minit .
  4. Bakar kek dengan kaedah double boiler dan gunakan air panas.
  5. 45 minit pertama gune api bawah dan 10 minit lagi api atas dan bawah pada suhu 170 darjah

- Selamat Mencuba-

DSCN3202

Kenapa kakakecik panggil kek nie kek karamel AYANG…heheh..saja la tak tau dah nak letak nama apa..kebetulan semalam Abang On mai umah ambik motor untuk hantar kat Adik, depa anak beranak la habiskan kek nie…Si Afif tu semua kek dia dok panggil Kek Ayang..Kek Ayang..(kat alor setar nie kek kedai yang sedap KEK SAYANG) tu yang dia panggil semua kek kek AYANG…si Afif tu sampai nangis2 sebab kakak nya Aina makan yang potongan akhir..kecian Afif..itu yang boleh terlintas nak letak kek karamel perasa nie Kek Karamel Ayang..

 

 

pssst: misi membawak mixer dan bahan2 kek ke perak..nak baking di sana esok

5 comments:

MR & MRS MAKMUM said... [Reply]

teringin nk buat tp takut tak jadi...ummmm

Asyifa Mustaffa said... [Reply]

lama x buat ni....last buatnya raya haji ari tu....mcm terasa rasa plak nak mkn ni....

maria firdz said... [Reply]

sedapnya... saya suka makan kek tapi tak rajin nak membuatnya.. hehe

diana said... [Reply]

tengok pun tau sedap...

kiera'sakura said... [Reply]

eh ada ye kak kdai buat kek nama sayang? ingatkan kedai tue yg jual barang baking tue jer