Coretan Terbaru KakakeciK

Monday, March 18, 2013

Jom Memasak : Kek Karamel Cappuccino

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

DSCN3256

Kek Karamel Kek Karamel Kek Karamel..tak jemu ke ang nie shida…jemu tu memang dah jemu pun..kakakecik dah x lalu sangat nak makan..kalau buat just makan 1 keping sebab nak rasa perasa yang digunakan...buat tu untuk masa sekarang nie tak jemu lagi selagi ada yang sudi tempah dan makan.

 

Jumaat yang lepas pergi umah Dik Ilah, ada la angkut peralatan dan bahan baking..ingat nak buat kek karamel la..Plan nak buat pagi Sabtu..tapi kemalasan tu melebihi tahap kerajinan..apa lagi terbiar macam tu je la.. tetiba, Dik Ilah ajak pergi umah Kak Azizah kat Rapat Setia..tak best plak kalau pergi tangan kosong kan..tengok jam dah dekat pukul 2. Kalau nak buat, mau jugak lewat nak pegi Kuala Kangsar dan Ipoh nie…kena cepat2 baking la..lepas kek masak tunggu sejuk terus boleh gerak..

DSCN3236

So, memandangkan kakakecik just bawak essen vanila dan cappuccino paste…hanya boleh buat perasa nie je la….Resepi…still sama sukatan dan cara nya Kek Karamel yang lain, just perasa tu je tukar.

DSCN3241

Kek dibahagi 2..1/2 bahagian bawak sebagai buah tangan kepada Kak Azizah dan sebahagian lagi simpan untuk kami anak beranak makan di rumah…

DSCN3266

Tapi sedih jugak la bila mak kata, erm mak tengok warna dia tak best tak teringin nak makan pun. Dik Ilah plak kata, Cheq pun tak berapa suka sangat perasa nie..tapi makan je la dah ada. Sentap habaq mai..sampai kakakecik kata kalau macam tu bawak balik umah je la kat kampung ramai je yang nak makan..hehhe..Sekali dik ilah kata…ala simpan la sikit cheq balik keja boleh gak makan..hahaha..tau pun..tapi kakakecik tak bawak balik pun..acah je..

3 comments:

eZmALiZa said... [Reply]

kak shida ni bagus laaa... siapa yg berjaya curik hati kak shida ni memang beruntung gile.. pandai masak, buat kek, kreatif! seriously!

rinduan citarasa said... [Reply]

rupanya nampak sedaplahhh.
mak tamo.. Ayu mauu

kiera'sakura said... [Reply]

tapi kira mcm suka tgk kaler dia tue kak. nampak mcm kek tue eksklusif gituuuuuu