Coretan Terbaru KakakeciK

Thursday, March 7, 2013

Ragam Customer

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Pagi tadi dalam pukul 10 pagi sebelum ke tempat kerja, kakakecik pergi hantar Kek Karamel yang ditempah oleh Yana di PraSekolah Kg Chegar…Dah hantar tu borak2 la kejap dengan customer sorang lagi, rakan sekerja Yana.

Biasa la kan..mesti akan tanya tentang kek nie..walaupun awal tu lebih berkisar tentang latar belakang kakakecik…bla bla bla bla..pastu baru masuk bab kek.

Customer : Sekarang nie kiranya dok belajar buat kek la ye?
Kakakecik : Eh, tak lah..saya tak pernah pun pergi kelas2 belajar buat kek nie..

Customer : Habis tu kek nie, ko belajar mana dah tak pergi kelas?
Kakakecik : Saya belajar kat internet je..
Yana : Dan lagi nooo hang..

Customer : Ooooooooo, try2 buat menjadi ye
Kakakecik : A;a try je suka2 buat. Alhamdulillah menjadi..pastu buat untuk family je

Customer : Nanti boleh la akak pegi belajar dengan ko…Jual merata ke kek nie?
Kakakecik : Erm…tak de la..jual sini sini je..sapa yang order buat la..raya puasa aritu je banyak..jenuh jugak la nak buat nya..penat skit la

Customer : Ko pandai dan ada buat kek carrot tak…sedaaaap tau kek tu..akak pernah beli di KL..memang carrot la..berlapis2 macam tu kek dia..
Kakakecik : tak de la kek carrot..tak pernah buat..sebab saya buat mana yang saya suka je..hehehee
Yana : Haaaa apa lagi lepas nie kena buat la

Customer : Saiz ini je ko buat kek..ada tak saiz lain2…tak de ye..
Kakakecik : tak de la..saiz ini je..sebab saya tak de buat kek lain pun..
Customer : Oven kecik je ya ada
Kakakecik : Ada oven besar tapi xpakai sebab kena pasang meter lain

Customer : Perasa apa kek akak nie..blueberry..lagi..akak suka yam macam tu..perasa apple ada tak?
Kakakecik : (senyum) saya letak bluberry+strawberry + yam..perasa nie kawan saya buat jual di Johor paling laris..perasa apple..takde la akak..pineapple ada la

Customer : beli barang kat mana…Sg Petani ke
Kakakecik : beli kat Alor Setar..kek sayang..tapi x banyak sangat paste perasa dia macam di Johor..(nak jugak mention Johor tu)

Customer : kat sp petani banyak..dulu akak buat kuih jual..so tahu la jugak..kek coklat tu dulu selalu buat..
Kakakecik : oooo…ok la tu..saya buat kek coklat tak pernah menjadi yang guna minyak n kukus tu..hehehe…kedai kek di SP tu kat mana ye..
Customer : sebelah dengan tesco..

Kakakecik : Ok…boleh la pergi cari nanti…saya jual ye kek tu..
Customer : Nak balik dah ke?
Kakakecik : Ye akak…saya nak pergi kedai..
Customer : Kedai apa?
Yana : Kedai bla bla bla bla bla…

Kakakecik hanya mampu senyum je la..begini la kalau jumpa customer yang minat bidang baking..macam2 diborak dan disoal nya…itu belum lagi kakakecik cerita kes sorang customer yang datang kedai untuk buat kerja2 lain tetapi dok borak rancak pasal baking..akak tu tak kedekut ilmu ada je dia bagi petua itu ini…dan yang lawak nya dia kata dia dok wat kek karamel x menjadi2…hehehe..masing2 ada kelebihan dan kekurangan kan…

psst : moga ada rezeki lagi kakakecik bersama Yana dan rakan nya




7 comments:

kiera'sakura said... [Reply]

banyaknya dia tanya hihihihi :p

Sunah Sakura said... [Reply]

yang kat Johor tu kan...Johor aje memanjang...hahahahha

diana said... [Reply]

ramah nya..akaka ni kalau jumpa orang ramah mula la jadi malu tetiba..heheh

aDisH.sHidA said... [Reply]

@kiera'sakura memang banyak sangat2..dah tu siap ajak akak masuk kelas pra tempat dorang keje..hahaha..kalau bersila mau sampai habis kja kot dia borak

aDisH.sHidA said... [Reply]

@Sunah Sakura harus la mention JOHOR tu..sebab ada SUNAH..hehe

aDisH.sHidA said... [Reply]

@diana hehe..orang ramah kami pun ramah la..kalau org diam kita wat2 ramah..eh nape lak jadi malu..cmne nak jumpa nanti

nini said... [Reply]

nini pun teringin nak belajar cake tru internet...tapi tak sempat lagi...=D