Coretan Terbaru KakakeciK

Monday, July 15, 2013

Jom Memasak : Kuih Abok-abok a.k.a Tepung Gomak

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Bersemangat malam nie nak update pasal kuih abok-abok (abok abok or abuk abuk ye ejaan nya) a.k.a tepung gomak nie, walhal ada banyak lagi entry lain sebelum nya..kenapa la eksited bukan main nie kakakecik ooi. Yela pertama kali kot buat kuih nie pastu menjadi lak.Ayah kata sedap, dah boleh kawen..Uwaaa…dan dan kata mak yang wat..hehehe..

Kalau sahabat kakakecik Lydia Miza menggunakan tepung kacang hijau sebagai saduran nya. Kakakecik juga tradisi punya style..hehe..kacang hijau yang disangai hingga keperangan pastu di tenyeh2 dengan lesung batu, tampi buang kulitnya baru blender sampai halus.hehhee..tu mak yang ajar..mak kata orang dulu2 buat macam tu…
proses tepung gomak
Resepi nie, kakakecik takde la tengok di mana2..tak de sukatan khas pun sebab main tuang je tepung dalam bekas dan letak air adun ikut lembut yang sesuai. Jom kita tengok resepi tepung gomak (abuk2) yang kakakecik buat..

Resepi : Kuih Abok-abok a.k.a Tepung Gomak
Bahan Inti:
  • 2 cawan kelapa parut
  • 1/2 cawan gula merah
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 1/4 air

Bahan Kulit:
  • 150 gram tepung pulut
  • 1/2 cawan air
  • sedikit garam

Bahan Sadur  (75 g kacang hijau - digoreng tanpa minyak hingga keperangan, dikisar & diayak.)


Cara Membuatnya:
  1. Untuk membuat Inti : Satukan semua bahan di dalam kuali. Masak sehingga air kering. Ketepikan & biar ia sejuk.
  2. Panaskan periuk yang mengandungi air.
  3. Sementara menunggu air mendidih, kita uli doh ye (jangan bazirkan masa..tadi tak pasal2 nak kenal berleter dengan mak). Uli tepung yang tepung diletakkan sedikit garam dengan air sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh dan adunan tidak melekat. (seperti membuat doh buah melaka).
  4. Bentuk2 kan bulat inti supaya mudah untuk diletakkan atas doh kulit.
  5. Ambil doh sebesar bola pingpong, bulat dan leperkan tepung, masukkan inti ditengahnya dan bulatkan semula. Leperkan sikit .
  6. Seterusnya  apabila air telah mendidih, masukkan doh yang telah dintikan dan dibentuk tadi. Tunggu sehingga ia timbul (macam buat buah melaka juga la)
  7. Kuih dah timbul, tunggu apa lagi cedok dan toskan dengan penapis. Jangan tunggu lama2 terus sadurkan ia dengan kacang hijau yang telah dikisar. (boleh juga guna tepung kacang hijau yang tersedia jual di pasaran macam Lydia Miza guna)
tpg gomak
Selamat mencuba.
psst : mak kata puas makan malam nie sebab dah boleh buat sendiri kuih kegemaran ayah

23 comments:

Kakzakie Purvit said... [Reply]

Kakak suka tepng gomak ni. Kalau inti ada campur durian lagi mantop kan. Kakak nak carilah di bazar petang ni..(kakak kan kerjanya membel aje dik.. tak masak pun)

Unknown said... [Reply]

RASA DIA LIAT2 KE?/SAYA TAK PERNAH MAKAN KUIH NIH..

eqbalzack said... [Reply]

Mak abg eq guna tepung kacang hijau. sedap tepung gomak ni. liat2 bila makan. hehe

-eqbalzack-

Kira Sakura said... [Reply]

insyaAllah balik ipoh minggu nie baru nak try buat. tapi dah merasa makan dah masa beli kat bazar ritu :D

aDisH.sHidA said... [Reply]

@Kakzakie ada erk yang inti campur durian..tak pernah lak shda makan..tp kalau ada pun mungkin juga la xmakan..hehehe....(akak keje membeli kalau sedap tak pe kalau x sedap uuwaaa)

aDisH.sHidA said... [Reply]

@diana a;a liat2 gitu..sedap awak..terai la makan...

aDisH.sHidA said... [Reply]

@eqbalzack ooo sini susah nak dapat la abang eq tepung kacang hijau..de tanya gak tp xde...takpe la sekali sekala wat tradisional nya style kan hehe...memang sedap sangat2 abuk2 nie

aDisH.sHidA said... [Reply]

@kiera'sakura hehe..buat la...insyaAllah inti nak buh banyak mana pun kita nya ska

Meme said... [Reply]

Terima kasih kerana siarkan resepi ni. Rasanya ada kesilapan pada jumlah gula pasir dalam inti. Mungkin sukatannya 1/2 tetapi kesilapan menaip kot. Harap betulkan kerana ia menjadi panduan pada org yg belum pernah buat/makan kuih ni. Bimbang jika diikutkan inti menjadi terlalu manis. Apa-apa pun usaha anda untuk memasak dan berkongsi cara memasak kuih tradisional seperti sepatutnya sangar-sangat dihargai.

aDisH.sHidA said... [Reply]

@Effa Muhamad terima kasih effa tegur pasal sukatan tu..typing error..huhuhu..saya dah edit semula

tsubasa said... [Reply]

syukur Alhamdulillah terima kasih banyak share tips.. nak tanya, kuih ni boleh bertahan berapa lama yer?
kalau buat@beli pagi malam still boleh makan kan? esok hari masih boleh kan? hehe

Anonymous said... [Reply]

kuih feberet..tp kl dh tringin sgt nk mkn...tpg@kcg hijau xder..sy salut dgn nestum kisar..

Sandra Melaka said... [Reply]

Kuih abuk2 diperbuat dari sagu dlm dsun pisang. Ni kuih tepung gomak. Maaf sy perbetulkan.

Unknown said... [Reply]

250 gram bsmaan brape erkk.. klau dlm skatan cawan

Anonymous said... [Reply]

Orang Utara panggil kuih ni abuk-abuk

Unknown said... [Reply]

1 adunan ni boleh dpat berapa biji kuih?

Unknown said... [Reply]

1 adunan ni boleh dpat berapa biji kuih?

Unknown said... [Reply]

1 adunan ni boleh dpat berapa biji kuih?

ixora said... [Reply]

sedapnya..kuih feveret ni hehe..tq bg resepi

Unknown said... [Reply]

haa la kak oi

'Inna Aktub said... [Reply]

Abok abok bukan dipanggil tepung gomak

Anonymous said... [Reply]

Sedap yg amatttttttt :)

Anonymous said... [Reply]

Sedap kannnnn