Coretan Terbaru KakakeciK

Monday, July 1, 2013

Nyawa Baru PHS

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

 

01 Julai..hari pertama selepas setengah tahun…cepat nya masa berlalu..dan pada pagi 1 Julai tadi juga kereta kakakecik tak boleh nak start, dok bunyi hon je…terus buka bonet depan..tengok bateri, memang dah syak bateri dah kong nie…selama ni dok sedap ingatkan Abang On dah tukar time kenduri Izzuan, rupa2nya aritu masa kenduri Izzuan bateri okey lagi..yang tak okey timing belt…Okey…blur sebentar sebab tak nampak kelibat ayah…dah la ujan..camne nak g kerja nie…tak kan bawak keta ayah yang panjang tu..dengan kaki tak berapa nak sampai tekan pedal kelas n minyak…

 

Eh, tak lama lepas cubaan kedua menghidupkan enjin…hon berbunyi lagi…tup2 ayah muncul..senyum…terus ayah jumper..ayah bagitau la pergi kedai sekian-sekian dan kalau boleh ayah suruh tukar ke bateri basah…Alahai ayah…anak dara ayah nie bukan rajin sangat nak kelebek check air kat bateri tu…beli yang kering dah la ye…

 

Sampai je kedai berdekatan dengan tempat kerja nie…uncle tu check dulu untuk tentusahkan samada masalah bateri or masalah lain..Okey MEMANG SAH MASALAH BATERI…so, dia tanya la nak tukar ke…Ayoooo, uncle mesti la nak tukar..dah 3 tahun 1 bulan ma…Bila tanya harga..dia bagitau nak yang elok ke yang pertengahan…kalau yang elok RM185.00…Alamak, nak yang mana nie..Biasa la apa lagi tak reti nak buat keputusan sendiri..Abang Mie la tempat untuk bertanya..Abang Mie suruh ambik yang elok..Tup2 mamat cina tu tunjuk ada 2 nak yang mana 1…jenama BK or YOKOHAMA, mesti la YOKOHAMA kan…BK tu tak pernah dengar la…

battery 

Bateri lama kalau tolak ke depa, depa ambik dengan harga RM15.00..tolak je la kan..nak simpan buat apa…jual kat keling botol pun ntah berapa je dia ambik..

bateri

Harap bateri YOKOHAMA dapat la memberi nyawa untuk PHS bernafas dengan sempurna untuk 3 tahun ini ye..sebagaimana dengan bateri yang sebelum ini..ngam ngam 3 tahun 1 bulan…

 

pssst : Alhamdulillah syukur sangat ia menjadi ketika di rumah, kalau jadi di tempat awam ntah bagaimana la gabra nya diri nie..da la weekend lepas ke Penang dan Perak…

3 comments:

MR & MRS MAKMUM said... [Reply]

aiyak.....sib baek betul kan ~

Z@i Z@mR33 said... [Reply]

kami penah kena ms byq tol jmbtn...trus mati enjin smua...naseb la cina keja manager2 kot dr tgk keta n pkaian dia mai tolak ke tepi

kiera'sakura said... [Reply]

itulah kira dlu pun syukur jugak kena kat umah. sama la kira pun pakai yg kering sebab x rajin nk tgk airnya hihi