Coretan Terbaru KakakeciK

Tuesday, July 2, 2013

Kunjungan Shireen Sekeluarga

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

 

Ahad 2-3 hari lepas, kakakecik sekeluarga menerima kunjungan anak angkat emak ayah, Shireen bersama suami dan anak2nya. Hampir setahun kami tak berjumpa dan dah dekat 2 tahun lebih Shireen tak datang Kedah. Alhamdulillah, Ahad aritu kami ketemu..Kebetulan Shireen ada kerja di Bukit Kayu Hitam, alang-alang dah datang Kedah angkut 1 family la kan kan. Plan awal Shireen nak bermalam di rumah pada Jumaat tu..tetapi dah sampai lewat malam dia terus ke Darulaman. Mak ayah, Kak Ja Abang On semua menunggu juga la Shireen di rumah..Kakakecik siap pesan dengan Kak Ja…balik tidur di rumah..boleh la anak2 Shireen main dengan Aisya, Aiman n Auni…Yaya, Yan dan Wan sebaya je dengan anak2 Kak Ja..

 

Tak apa la nak buat camne kan dah Shireen tak dapat bermalam di rumah..Makan tenghari di rumah sebelum pulang ke KL mesti WAJIB kena..kalau tak…terkilan habaq mai..hehe…Pagi2 Ahad mak ayah awal lagi dah ke kedai beli ikan untuk masak tenghari..Tak de masak special sangat pun..biasa2 je..Ikan Siakap Kukus, Kari / Gulai Ikan Nyok2 + Bendi, Sayur Goreng Tauge, Kerabu Buah Beka (tak sangka Fathee makan buah beka, mak siap bagi buah beka yang belum dibuat kerabu lagi), Udang Goreng Kunyit dan Ikan Keli Goreng Garing…ikan keli tu nak penuhi hajat Shireen..Bila mak tanya, Shireen nak makan lauk apa..Ikan Keli jawab nya…memandangkan ikan keli tak de kat umah, mak tak beli..so ayah cepat2 pegi beli…

 

Oppss, tenghari tu mak yang banyak masak..kakakecik just goreng tauge je..sebab nya kakakecik dok sibuk buat kek karamel..Yaya tengok je Ateh nya buat kek karamel tu..Bila tanya nak letak warna apa..malu2 plak dia…last2 bagitau nak warna purple..pink…Ok, Ateh buatkan untuk Yaya kek karamel wana pink (strawbery), purple (Yam) dan Biru (Blueberry) bagi Shireen bawak balik ke KL..untuk makan2 di rumah macam biasa la Pandan+Oren.

 

Selesai makan, mandi dan solat…rehat2 diri sekejap sementara nak bertolak balik ke KL.. 

3sYaya, Yan dan Wan main di ruang tamu menanti mama dan baba bersiap…habis berbogel bebear tu..hehe

 

Kebetulan sekarang nie rambutan tengah merah di pokok..rezeki Shireen anak beranak la..dapat bawak balik dan makan buah rambutan fresh..siap makan bawah pokok lagi..Yang seronok nya si anak-anak la…berlari bermain ke sana ke mari bebas je..terutama si Wan tu..hehehe..Yaya banyak tolong tok wan dia gunting buah rambutan..Yan plak tolong kutip..Tengok la aksi-aksi tiga beradik KL nie bila berada di kampung…(Siti jangan jeles ye awak)

Picture 096

Picture 087

gelagat 3s

wan
Mama, Baba, Ateh dan Tok dok sedap je kat bangku..sambil borak, makan kek karamel dan buah rambutan..Biar anak2 yang buat kerja..hehe..bukan selalu dorang berpeluang macam nie..

anak2

Saat nak berpisah…Yaya awal-awal lagi masuk kereta, dapat lihat dari riak wajah nya dia sedih..mungkin belum puas bermesra bermain di kampung…Ye la dulu dia datang masa umur 4 tahun..masih malu-malu..sekarang ni dah nak sampai tinggi dengan Ateh da…Yaya, lepas nie ajak mama n baba datang lagi Kedah tau..duduk lama-lama lagipun Baba dah janji dengan Tok nak masak nasi arab…Best nya Fathee nak masak nasi arab..siap tanya mak ada tak dapur gas dan periuk besar..tak sabar la nak tunggu saat tu nak makan nasi arab dari tukang masak Mekah tu…

 

Terima kasih Shireen, Fathee dan anak-anak sudi kunjung ke rumah..Semoga hubungan antara kita akan kekal buat selama-lamanya…

8 comments:

diana said... [Reply]

comel nya anak2 dia..

aDisH.sHidA said... [Reply]

@diana anak kacukan...biasa la..shireen pun ada darah pakistan..suami nya orang pattani peranakan mekah

MR & MRS MAKMUM said... [Reply]

comeynya yg pegang penyapu tu

Mama Safiyyah said... [Reply]

Hehehe malu aii!!!

Shida, we all terharu sgt dgn layanan mak ayah shida kak niza and semua2...mmg frust tak sempat tido kat umah...

Yayah yan mmg dok kata nak pi lagi balik kampung... Fathee pun dah sebut plan nak pi tido sana, bangun awal pagi masak for lunch lah apa lah...insyaaAllah nanti kita plan hujung tahun kay...

Mama Safiyyah said... [Reply]

Kim salam semua ya shida...nanti kita plan lain pi tido sana...

Tima kasiihhh bnyk2 layan we all hehehe kek shida dah selamat...mama kata mcmana shida buat sedap yeen buat tak sedap huhuhu fathee pun kata shida buat kek karamel sedap...

Mama Safiyyah said... [Reply]

Kim salam semua ya shida...nanti kita plan lain pi tido sana...

Tima kasiihhh bnyk2 layan we all hehehe kek shida dah selamat...mama kata mcmana shida buat sedap yeen buat tak sedap huhuhu fathee pun kata shida buat kek karamel sedap...

aDisH.sHidA said... [Reply]

@Mama Safiyyah alololo malu apa nya...kami pun terharu shireen dan fathee serta anak2 datang ke rumah...takpe lepas nie mai tido 2-3malam...hehee...

budak2 pun boleh main puas nanti..kita makan nasi arab dan sambosak plak selepas nie...

alahai kecian nya kenapa rasa lain ke kek karamel yg shireen wat tu...

kiera'sakura said... [Reply]

wahhhh nak jugak merasa nasik arab chef mekah tue masak ngehngehngeh :p