Coretan Terbaru KakakeciK

Wednesday, July 24, 2013

Jom Memasak : Nasi Daging Chef Hanielieza

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,
IMG_20130723_192900
Di entry lepas lepas kakakecik ada mention kan yang kakakecik berusaha mencari resepi nasi daging, nak masak untuk mak kesayangan yang tak dapat makan sabtu aritu. Dalam usaha mencari tu dapat la banyak resepi, kakakecik da tatau nak ambik guna pakai yang mana satu. Kebetulan Shireen, anak angkat mak ada komen di entry mencari resepi nasi daging, yang dia penah buat guna resepi nasi daging Chef Hanielieza dan lulus piawaian babanya...dia rujuk ke buku Chef Hanielieza yang sehari satu resipi tu..alamak, camne nie kakakecik takde buku tu dan memang ada juga terlintas nak beli buku resepi tu (sapa yang baik hati nak buat amal di bulan posa nie, sedekah kan la buku tu untuk kakakecik hehehe)..

Okey, nak sedapkan hati..mungkin ada Chef Hanielieza share di blog nya kan…so, apa lagi x mau bazir bazir masa kakakecik mintak pertolongan abang google…keywords “resepi nasi daging chef hanielieza” kalau ada yang masuk ke blog korang tu..kakakecik la yang jenguk tu..Alhamdulillah ada pun Chef tulis di blog nya…nak salin malas..print screen je la…

Okey..misi membuat nasi daging akhirnya terlaksana di Ramadhan ke-14..Jom kita semak resepi yang kakakecik ambik dari Chef Hanielieza.
IMG_20130723_192915
Resepi : Nasi Daging Chef Hanielieza
Bahan-bahannya : (kakakecik buat separuh resepi nie je)
  • 1 kg. daging....potong sebesar 4 inci dan rebus dgn halia sehingga lembut
  • 6 cawan beras bathmati....bersih dan toskan (guna beras biasa je, lepas nie kena beli mak kata untuk hari raya…mak!!!!!!!!!!!!!)
  • 7 cawan air rebusan daging
  • 1 cawan susu cair
  • 3 sudu besar minyak sapi
  • 500 gm tomato cincangkan (kakakecik guna tomato pure)
  • 3 susu besar rempah kurma dibancuh dgn sedikit air
  • 2 sudu besar kismis
  • 5 helai daun pandan ..disimpulkan
  • garam & gula secukup rasa
Bahan tumis
  • 2 inci kulit kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 5 kuntum bunga cengkih
  • 3 kuntum buah pelaga
  • 2 labu bawang besar ***
  • 3 ulas bawang putih ***
  • 1 inci halia ***
*** mayang halus atau tumbuk

Cara memasak:
  1. Panaskan minyak sapi dalam periuk Rice Cooker
  2. Tumiskan bahan tumis yang telah dimayangkan.
  3. Masukkan rempah yang dibancuh dgn sedikit air..biarkan wangi.
  4. Masukkan air rebusan daging, tomato sup , susu cair dan daging...biarkan mendidih.
  5. Masukkan daun pandan, garam , gula , beras dan kismis
  6. Pindahkan periuk Rice Cooker dan biarkan nasi masak saperti biasa.
  7. Hidangkan bersama Dalca Sayuran dan Air Asam.
ns daging
Alhamdulillah, walau pada awal tu kakakecik agak gusar tengok nasi tu macam terlebih air..tapi bila da sejuk..xde la lembik sangat..okey okey je la…mungkin sebab guna beras biasa..kalau guna beras bathmati mungkin lebih cantik hasil nya..Okey mak dah suruh beli..tadi dengar2 mak sebut nasi arab plak..demn kena cari resepi nasi arab la plak gamak ya..heheheh…

Opss….tadi masa berbuka kembang skit hidung nie, mukan montot ye…sebab Ali tanya beli kat mana nie…Mak bagitau kak shida yang buat..oooh dia ingat kami beli…hehehe…terima kasih Ali..walau ang tak puji kata sedap, tapi ang bertambah tu tanda nya sedap la kan..hehehe….

Okey kawan-kawan kalau yang mencari2 resepi nasi daging tu..cuba la try guna resepi ini..pasti puas hati…


7 comments:

Asyifa Mustaffa said... [Reply]

Sedapnya nasi daging...smlm pun ada nmpk bloger msak nasi daging...msti sedap kan...

kiera'sakura said... [Reply]

wahhhh tahniah akak dah berjaya buat nasi daging tue. tadi ade jugak google2 resepi kt blog chef tue. nampak resepi dia mcm simple and mudah nak dibuat je kan?

Mama Safiyyah said... [Reply]

Kan? Dah lah resipi dia senang...sedap lak tu. belilah buku tu...shireen kan weekend kena masak, so mmg itulah kitab rujukan hehehehe buku shireen dah lunyai...tp mahal coz ada autograf chef...jgn jelessss

Lydia Miza said... [Reply]

Tak pernah mkn nasik daging... Kena tambah kari la klu nk mkn ek?

Ooo awk tukar url. Patut la ... Ingat kan bloglist st ada problem

Mummy LiYzA ^^, said... [Reply]

nasik daging org pendang wat best kan..salu kalo kenduri kawen kt sna wajib wat nasik daging..haishh bln posa nih xkena g..lapaq lak aihh

najihah sahami said... [Reply]

haha..mish ada je buku tu kak. tapi tak penah plak terpikir nak buat nasi ni. tak pernah dengar pun. jakunnn. haha. pasni kena try la gamaknya. :)

MR & MRS MAKMUM said... [Reply]

sedap nya oiiii...trliur tgk tp chek tk mkn daging