Coretan Terbaru KakakeciK

Sunday, July 21, 2013

Mencari Resepi Nasi Daging

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

 

Kakakecik sedang berusaha mencari resepi nasi daging yang sedap tapi mudah dibuat, bagi memenuhi permintaan mak. Kecian mak semalam tak dapat merasa nasi daging yang abang on beli untuk berbuka di rumah Ndak Nah…Mak ingatkan Ndak Nah buat, so mak buat jual mahal la masa orang pelawa.

 

Tup2 kakakecik balik kerja tadi mak bagitau ada beli daging dan tulang…siap rebus lagi…bila tanya katanya nak buat sup..ok la…kakakecik kata esok je la buat bihun sup sebab arini dah plan nak buat mee kuah..tapi bila pikir-pikir esok pun berkuah…cancel mee kuah, buat mee goreng je..Opss berlalut ke mana dah nie…

 

Sebenarnya, kakakecik sendiri tatau pun mak nak makan nasi daging, mak memang tak bagitau.kalau kita nak makan apa2 yang mak wat awal2 lagi dah bagitau kan…merengek mintak mak buat kan..Ini pun kakakecik boleh tau bila sembang2 dengan Tok Cik..kakakecik bagitau mak ada beli tulang dan daging…Tok Cik cepat2 bagitau yang mak nak suruh kakakecik buat nasi daging. Ya Allah mak nie, masa cheq tanya tadi tak habaq…okey la..apa pun kena cari resepi yang mudah, senang tapi sedap..Kalau boleh tak nak guna perencah nasi daging Iman..nak cuba buat perencah sendiri…

 

Kalau kawan-kawan ada resepi nasi daging yang sedap bagitau la ye…Mak...insyaAllah esok cheq penuhi apa yang mak nak tu....

8 comments:

Yan Ty said... [Reply]

Setuju dgn akk , bila kita nak , mak mesti buatkan , tapi pagi sahur tadi wlaupun tidur lewat , ty gagahkan juga bangun dan bawa mummy gi makan McD sebab dier teringin nak mam.

Mama Safiyyah said... [Reply]

Shida, shireen penah buat n lulus piawaian baba...simple n sedap. Cuba shida cari resipi nasi daging chef hanielieza... Buku dia yg sehari satu resipi tu mmg senang n sedap....

Mama Safiyyah said... [Reply]

Kalu tak dpt gak sms shireen...la ni dok bg susu safwaan takleh nak pi belek buku

aDisH.sHidA said... [Reply]

@Mama Safiyyah waaaa...kalau gitu nanti cik yeen buatkan nasi daging...fathee buat nasi arab...boleh sangat la kan hehe...


ooh ye ke..shda baru dok plan nak beli buku resepi tu tak terbeli lagi pu...resepi nya sama ke dengan resepi di blog nya yang ini http://hanieliza.blogspot.com/2008/01/nasi-daging.html

aDisH.sHidA said... [Reply]

@Yan Ty kan ty kan...sedih la bila kenang...xpe selagi ada nie berusaha mana yang mampu...ambooi mama hebat soq makan mcd

||aLeaSaRa|| said... [Reply]

owh mak mertua kak lea kan,selalu belikan perencah nasi daging.buatan kedah kalau tak silap.kak lea pernah masak bagi family belah kak lea makan.suka diorang.

macam biasalah masak nasi daging,campurlah sedikit air rebusan daging dengan sikit2 daging dalam rice cooker tu.

then buat kari daging,buat air asam kerisik,buat jelatah...hubby makan bertambah lupa terus niat nak diet he3..

aDisH.sHidA said... [Reply]

@||aLeaSaRa|| sini kat pendang nie memang ada perencah nasi daging tapi nak try wat sendiri...

kiera'sakura said... [Reply]

nasi daging tue kira macam tak bape jalan bila nak makan