Coretan Terbaru KakakeciK

Sunday, March 13, 2011

JOM MEMASAK : Nugget Ayam HomeMade

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Nugget adalah salah 1 kegemaran shida…selalu beli je sebelum ni..tapi bila LM gtau dia wat nugget dan menjadi shida pun mintak la resepi…wah senang je erk nak buat nyer…mcm biasa ari jumaat la shida dok nak masak pun…tapi mgu nie shda g penang amik adik dan lepak kat umah sewa dia sampai ke petang baru balik…so xde masak2 la ari jumaat aritu…ok2 kalau x masak ari jumaat ari sabtu lak..mmg dah set nak cuti ari sabtu..x larat sangat rasa nak demam je badan gara2 siapkan 3 asgmnt…pg sabtu kebetulan abg mie sorang2 nyer abg ipar shida nak kuar ke pendang…mintak tolong dia servis kereta dan beli barang2 utk wat nugget dan donut coklat….(serbuk roti, coklat masak dan ayam)

Masa dok tunggu abg mie balik dalam kepala nie dok pikiq ish apa lagi ye yg LM taruk dalam nugget tu…se egt2 chek lada sulah n garam je…isi ayam blender…so mintak tolong NAdh KBU suruh tgok blog LM tp dia dah offline…tetiba sunah sms suruh tgok n3 kak ayu pasal dorg nak g gathering kat sedenak umah Mat Gebu…shida egtkan dia on9..suruh dia check resepi kat n3 LM…dia kat tesco kulai jaya time tu…uwaaaaaaa..dia mmg x on9 la…suruh yen bf adik check…dapat pun….

terus ke dapur tanggal kan tulang2 kat bhagian dada….tp dok garu2 dagu…ayam nie kisar mcam je ke or ke rebus dulu…arrrrrrrrrrh rebus je la…jadi la nugget derhaka….waaaa…nasib baik habis…..suka nyer dalam hati walau derhaka tp habis kira ok la kan…ayah n abg mie kata tgh praktikal tau depa dok perli sebab la rajin masuk dapur wat itu ini…kakja lak kata lepas nie xdak alasan kalau nak makan nugget tengah malam n kedai x buka…itu pun kalau ada isi ayam..kalau xdak kempunan la…

malu la nak tayang nugget yg shida wat…tp apa pun shda bangga sebab dah leh wat sendiri walau derhaka

nugget

Resepi Asal Oleh ML dr Moscow

Bahan-bahan:
-2 dada ayam (ambil isinya sahaja)
-2  1/3 sudu  serbuk perisa ayam
-secubit garam
-satu sudu lada hitam
-satu sudu lada putih
-bread crumbs (cari yang warna oren)
-2 biji telur ayam  (pukul telur siap2)
-minyak untuk menggoreng


Cara-cara:
1) Basuh dada ayam bersih-bersih. Keringkan. Kemudian, asingkan isi ayam dari tulang ayam, mean just nak isi ayam je la.
2) Kemudian blend kan isi ayam tadi (blend tanpa air)
3)Ambil isi ayam yang sudah di blend tadi, masukkan ke dalam mangkuk. Kemudian, masukkan serbuk perisa ayam, secubit garam, lada hitam dan lada putih. Gaul rata dengan tangan.
4)Bentukkan isi ayam tadi kepada bentuk yang korang inginkan mengikut kreativiti.
5)Salut dengan bread crumb buat kali pertama
6)Kemudian salutkan dengan telur
7) Sekali lagi, salutkan dengan bread crumb untuk dapatkan nugget yang rangup =)
8) Bila dah siap salut kesemuanya, boleh la di goreng dan dihidangkan =)

 

Entry Berkaitan : Homemade Nugget Ayam by Lydia Miza

pssst : nugget yg shida wat isi nyer x mcam LM buat…malam ni or esok kena cuba buat tanpa rebus

8 comments:

FasiHaH SupiaN said... [Reply]

haih...sedap nye kalau dapat makan panas2 ptg2 nie...

Lydia Miza(Aidyl Azim) said... [Reply]

owh..cantik sungguh nugget derhaka tu..syabas

Encik MamaT said... [Reply]

shida.. try salut ngan corflake ke.. hehe.. sedappp

... said... [Reply]

as salam..
wah! ML~
yum2~namapak sedap~

=)

kerak tu ganti dengan selain breadcrump, ok ke kak?

aDisH.sHidA said... [Reply]

@FasiHaH SupiaN sedap kan...mau2 buat sendiri walau x menjadi isi nyer..derhaka

aDisH.sHidA said... [Reply]

@Lydia Miza(Aidyl Azim) jangan tak percya LM..shda suka suki derhaka...mlm td nyaris2 nak buat semula

aDisH.sHidA said... [Reply]

@Encik MamaT uwaaaaaa..shida x makan cornflakes

aDisH.sHidA said... [Reply]

@... wslm yer fadzli resepi asal dr ML