Coretan Terbaru KakakeciK

Monday, March 14, 2011

Jom Memasak : CHOC DONUT

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Donut lagi…memang shida nie hantu donut la…tapi donut shda yang sblm nie donut derhaka tau dr Resepi LM…sebab shda tak letak telur dan susu tepung macam resepi asal LM…nak jadikan cerita ari sabtu shda uli lagi donut derhaka..kali nie tak menjadi…uwaaaaaaaa..sedih sgt2…so smlm inbox ngan lm..cerita la dengan dia…haha…sekali lm kata shda nie derhaka2 pun jadi erk donut shida tu..caya la…tapi semalam memang nak puaskan hati shida…otw balik umah singgah kedai beli 2 bungkus tepung cap sauh…nak buat lagi donut ikut resepi asal tapi ada sedikit derhaka…nak tau apa yang derhaka tunggu kejap lagi ok…

Kul 8mlm smlm mula la operasi menguli donut..tp kali ini kak ja yg uli dia nak cuba…hahaha…shida lak dok geram je tgok dia uli, tangan ni rasa mcm nak tepis je tangan dia ketepi nak uli sendiri…bila dah siap uli…kul 9mlm mula la menerap..biar lagi…kul 9.30 baru goreng wadus2 menarik ko….naik gebu mcm cik mat gebu je..hehehe..geram tengok…dah siap sebahagian shda goreng utk letak choc..n separuh g frozen…

donut DONUTC HOC xpndai nak hias2..tebal plak tu coklat nyer…aiman kata manis…

lepas nie kita buat bg cair n meleleh erk aiman mcm ne ayah kamu syorkan…

AIMANAISYA comot nya anak2 ateh makan…tp puas hati tgok dorang makan….

DONUT FROZEN

utk frozen…dapat banyak jugak…penuh 1 tupperware icecream walls…ada lagi 1 baris dlm tupperware ice cream lain

dah tgl separuh…sebab arini shda goreng utk makan ngan sambal bilis..

rasa2 nya kak ja pun bawak g opis dia jugak…

 

Bahan2 :

1/2 kg tepung gandum (shida guna tepung cap sauh)
1/2 paket mauripan (ibu roti)
5 sudu susu tepung (shida x letak sebab x suka susu)
3 biji telur 2 kuning saja , satu yg utuh (shda letak 2 bj aje..sebab kehabisan stok telur..1 kuning 1utuh)
gula 6 sudu besar , sedikit garam
3 sudu besar butter/planta (shida guna butter)
Air suam secukupnya..

Cara Membuatnya :
Adun semuanya...tepung+ telur+ gula+garam+butter…bgi jadi mcm serbuk roti…masukkan yis yang telah dibancuh dengan air suam

Tunggu naik 40 minit – sejam

Bentukkan dan tunggu sejam sehingga ia naik .

Goreng ....sadurkan dengan gula kastor …shida salut choc…(coklat masak + sedikit butter guna kaedah double boiler)

 

Entry sebelum ini

http://cahayanurqasih.blogspot.com/2011/03/donatdonut.html

http://cahayanurqasih.blogspot.com/2011/03/yasaya-sudah-gila.html

19 comments:

Lydia Miza(Aidyl Azim) said... [Reply]

wahh cantekk sgt gebu dan tak perlu rasa LM dah tau dia sgt2 lembut.lama dah LM x wat donut

shah-kayrul said... [Reply]

geram tengok coklat yang tebal tue...nak...nnak...nak...

efa said... [Reply]

sedapnya....kak wuwu bak sikit lapar ni coklat lak tu wuwu sedap

Sunah Mohammad said... [Reply]

tidaaaaaaaaaaaaaaaaaakkkkkkkkkkkkkkkk!!!!!!!!!!!!!!!! nakkkkkkk!!!!

Lieynanilaz said... [Reply]

gebunyaaa donut...tapi saya suka hat tabur gula jaa...letak coklat kureng sket...:)

~...AmALinA....~ said... [Reply]

nak jugakkkkkkkkkkkkk! t jumpa ina bwk donut cmni tau.. kalo xbwk majokkkkkkkkkkk

pearl jade said... [Reply]

waaaaaaaaaaaaaa..smlm mkn donut big apple seketul.xpuas rasanyaaaa..nak mkn lgiiiii..waaaaaaaaaaa
gebus btul donut ni.pndai shida wat

Dda Ly said... [Reply]

sedapnye donut kamuu....hehe tak menahan ayat donut derhaka ngko! hikhik

meh ke rumah..
~health centre~
keep in touch ye..♥♥♥

aDisH.sHidA said... [Reply]

@Lydia Miza(Aidyl Azim) hehehe...resepi derhaka skit ye yunk...uli jgn xuli...donut pintal ada burger msia da...apa g lm

aDisH.sHidA said... [Reply]

@shah-kayrul shda x suka sgt manis2 nie buat utk anakbuah...hehhee..saja suka2..amik2 makan la sedap tu

aDisH.sHidA said... [Reply]

@efa jmpt la jamu mata efa hehehehe...try la buat i'allah akan jadi gila pastu

aDisH.sHidA said... [Reply]

@Sunah Mohammad apa tidaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaak tidaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaak

jgn jeles mymadu
sebab

sebab
















































sebab i'allah gath t akak nak buat utk dorg makan2 pot luck gtu

aDisH.sHidA said... [Reply]

@Lieynanilaz sama la suka hat tabur gula gak...ini saja je buat anak buah req..hehehe...try la buat ok...jgn derhaka dah resepi nyer

aDisH.sHidA said... [Reply]

@Lieynanilaz sama la suka hat tabur gula gak...ini saja je buat anak buah req..hehehe...try la buat ok...jgn derhaka dah resepi nyer

aDisH.sHidA said... [Reply]

@~...AmALinA....~ ok ina..i'allah kalau smpt akak buat erk kasi

















sunah















jeles

aDisH.sHidA said... [Reply]

@pearl jade alahai biasa2 je ct....pasni ct lak try buat jgn derhaka mcm shda ok

aDisH.sHidA said... [Reply]

@Dda Ly buat la.....hehhee...i'allah jadi nyer.....donut derhaka...hehehee.
tqsm dtg jamu mata dgn donut x seberapa nie

Qaseh dalia adelia said... [Reply]

shida !
pandainya masak huhu qaseh xpndai ni dah la nak kwen haha ... nak sikit !

aDisH.sHidA said... [Reply]

@Qaseh dalia adelia BIASA2 JE QASEH...TP MMG SHDA SUKA MASAK PUN HEHEE..FAMILY MEME DAH TAU DAH..NAK DTG SNI