Coretan Terbaru KakakeciK

Sunday, March 6, 2011

Jom Memasak : Donat….Donut

assalamualaikum
Selama ini ku mencari2….resepi donat yang mencuri hati….buat mengisi perutku ini..
Bersyukur kini pada-Mu Ilahi…resepi yang di cari selama ini…telah ku temui…
Dengan ada nya resepi LM ini….perjuangan ku di dapur mudah sekali…
bertambah kasih sayang kami 1 famili…
KepadaMu Teman…ku mohon resepi baru..agar dapat membuat nya…

waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaah shida lupa lirik nampak…sebenarnya shida nie minat sangat sangat dengan donat…dah lama dapat 2 resepi yang jadi peneman tido shida setiap malam…tp shida tak buat2…resepi hanya menjadi resepi di sekeping kertas,…tetapi apabila shida nampak entry sahabat kita jauh di doha….pasal DONAT…terus shida komen dan suruh LM share resepi….alhmdlah LM bagi resepi…bukan je di entry ttp juga di inbox FB….tqsm LM…dalam fikiran mmg dah set walau cmne pun shda nak jugak cuba buat donat sendiri….selama nie shda hanya tau beli dan komen….kalau donat yg x gebu….

Pagi Jumaat lebih kurang 10.30pagi…shida uli setengah kilo tepung gandum….sambil diperhatikan oleh Kak Hah…setelah sejam diperap...alhmdlah donat yang dihasilkan oleh shida mendapat pujian daripada family dan juga Faizah wartawan dari Sinar Harian yang datang ke rumah untuk menemuramah mak pasal kraftangan daun getah nyer…siap mintak resepi lagi….sehingga saat ini…dah 1 kilo setengah tepung gandum mak shida uli utk buat donat….ari jumaat dua kali shida uli…pagi dan petang…walau dah buat frozen macam yang LM saran kan..tetapi x smpt nak simpan 2 mgu LM…2 ari pun x smpt dah habis….

Petang jumaat shida uli lagi…mcm biasa separuh goreng makan waktu itu dan separuh lagi simpan utk frozen…petang sabtu goreng utk makan2 tp xcukup so shda uli lagi setengah kilo….sejam selepas itu shida goreng…seronok shida tengok kak ja..abg mie…adik..ayah..mak…aiman aisya…adib n angah makan..adik siap chup 3 bj utk dia sorg…mak n ayah plak makan alas kertas sebab panas…abg mie n aiman req salut coklat….tp shida tak buat pun….next time ok….

bila shda kol adik ilah di ipoh, kak niroh di perlis dan mak cik di sik…ada la cerita pasal wat donat nie..dorg tanya jadi ke….alhmdlah jadi…mak cik siap nak balik umah mak mintak resepi…kak niroh pun tanya cmne buat…perap bape lama…nanti balik buat utk kami ok…dik ilah pun sama mintak buat dengan dia….adik tak ketinggalan jugak mintak wat frozen utk bawak balik ke rumah sewa nya….tp shda x smpt buat utk dia…td mak kol tanya cara buat..mak nak buat utk adik…ntah jadi ke shida tatau harap jadi la kan….

Jom kita sama2 buat donat…

Bahan2 :

1/2 kg tepung gandum
1/2 paket mauripan (ibu roti)
5 sudu susu tepung (shida x letak sebab x suka susu)
3 biji telur 2 kuning saja , satu yg utuh (tak letak jugak..terlupa..pastu tatau apa fungsi nyer)
gula 6 sudu besar
3 sudu besar butter/planta (shida guna butter)
Air suam secukupnya..LM biasanya guna 125 ml.(tapi shida pakai cawan je…lebih kurang 1 1/2 cawan)

Cara Membuatnya :
Adun semuanya...tunggu naik 40 minit - sejam . Bentukkan dan tunggu sejam sehingga ia naik . Goreng ....sadurkan dengan gula kastor .

donut1 sebelum disadur dengan gula

.

.

.

.

.

.

.

.

mana yang sadur gula nie…donut2

errrrrrrrrrrrrrrrrrrm..sedap nyer….3 ari kami 1 keluarga gila makan donat..sampaikan kak ja kata waaaaaaaaaaaaaaaah sudah untung yer kedai donat ini..hehehe..i’allah mana la tahu 1 ari t shida leh wat bisnes donat…kan kan…

apa plak yang shida akan masak utk jumaat depan ok….resepi dah dapat…hehehe…TQSM Lydia Miza yang sudi kongsi resepi Donat….

Entry berkaitan :http://tiffinbiru.blogspot.com/2010/05/donut-suria.html

12 comments:

Qaseh dalia adelia said... [Reply]

pandainya shida wat donat huhu qaseh xpndai pun nak wat

rosmina samin said... [Reply]

hye dtg dri blog sunah =) sedapnyer donut tu... nak cube ler pas ni ngengenge

~...AmALinA....~ said... [Reply]

perghhhh hantaq kt cni ckit..

Lydia Miza(Aidyl Azim) said... [Reply]

Alhamdulillah..ada yg sudi cedok dan cuba resipe donut LM tu..jika shida suka..itu pun dah mampu buat LM tersenyum..

aDisH.sHidA said... [Reply]

@Qaseh dalia adelia 1st time wat qaseh..alhmdlah menjadi...family pun suka

aDisH.sHidA said... [Reply]

@rosmina samin ooooh...thanks la lawat2 blog shida nie...buat jgn x buat ok..good luck

aDisH.sHidA said... [Reply]

@~...AmALinA....~ ant ke n9 ke dik..mcm x smpt je...t gath la kak bawak erk

aDisH.sHidA said... [Reply]

@Lydia Miza(Aidyl Azim) terima kasih byk2 LM...kalau x pasal LM sampai ke ari ni shida x akan cuba buat..thanks support shida

athirah said... [Reply]

nampka sdap... trex pun suka donut tp yg lembut2 je.. keras x mkn.. hehheheh

aDisH.sHidA said... [Reply]

@athirah nampak sedap...i'alalh sedap jugak bila di makan...tp memang family yg makan semua kat SEDAP

Sunah Mohammad said... [Reply]

kakak comot~ sila post ke sini! hahahaha~

aDisH.sHidA said... [Reply]

@Sunah Mohammad adik bucuuuuuuuuuuuuuuuk post entry boleh...sis Lm tak kasi post donut frozen dia suruh kamu uli sendiri