Coretan Terbaru KakakeciK

Monday, April 1, 2013

Izzul Afiq Ber ‘ice blended’

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

 DSCN3358  

Panas sangat kan sekarang nie…rasa2 nya semua tempat panas…terpaksa la banyakkan minum air, yang paling best time panas2 lit lit nie pekena air ais la..lagi nak auuum ABC tak pun ice blended…Kakakecik 1st time wat ice blended Sabtu malam Ahad baru2 nie…tu pun Afiq anak Abg Din yang ajarkan…Ada ke patut si Afiq yang 7 tahun tu ajar Ateh nya buat ice blended….rilex la nak buat camne kan…

 

Hahahaa…ateh nie buat malu je…sebenar nya malam tu Afiq nak air teh..dia mintak ummi nya buat..tapi ummi dia dah sarat mengandung..so pujuk la suruh makan ABC yang abang ngah beli..sekali ABC habis…terus dia suruh ummi nya buat ice blended…kecian plak kat Kak Niroh, Ateh nya apa lagi terus pujuk tak pe Afiq nanti buat dengan Ateh ye…okey dia termakan pujuk Ateh…biarkan dia layan game di laptop, sambil Ateh membelek2 kepala Abahnya…biasa la Abang Din pantang nampak adik dia sorang tu..sua je kepala suruh cari uban…

 

Tetiba..

Afiq : “Ateh kata nak buat ice blended”

Ateh : “Satg nah Afiq, Ateh nak cari uban Abah sat”

Afiq : Okey (sambung main game)

 

10 minit kemudian…Afiq bersuara lagi…”Ateh, bila nak buat ice blended nie” Alahai Afiq….sat sat gi la kita p buat di dapur naaah….kecian Afiq tu…

 

Mau kali ke-3 dia tanya…terus Ateh ajak dia ke dapur…

Ateh : “Afiq, ateh mana reti buat ice blended nie”

Afiq  : “Kami pandai buat, afiq suka milo je “

Ateh : “Okey kalau macam tu Afiq ajar Ateh naaah”

 

Afiq terus bawak keluar gula dan susu…pastu dia ambik bekas blender ummi nya bagi kat Ateh. Ateh terpaksa ketuk pecah2 kan ice ketul sebab ice cube tak ada…kebas jugak la tangan nie dibuat nya…

 

Afiq : “Ateh, afiq nak letak 3 camca je milo”

Ateh : OK, sambil sua kan bekas blender isi ais batu

Bila nak blend..ateh letak gula sebab Ummi nya bagitau letak gula 1 sudu dan susu pekat..sekali Afiq

Afiq : “Ateh, kami tak suka gula..tak mau letak gula”

Ateh : “Afiq, ummi kata kena letak 1 sudu”

Afiq : “Ateh letak banyak…ummi kata skit je”

 

Adooooi habis la macam nie mau dia tak nak ice blended tu camne…Ateh pun pujuk la….

Ateh : “Afiq, nak bagi sedap tak ice blended nie…kalau nak sedap dan spesel nanti afiq letak 1 sudu milo atas ice blended tu ye”

Afiq blur je….bila semua dah siap..Ateh pun letak la milo atas ice blended nya…sambil kata..sepatutnya Afiq kena ada straw besar nie..

 

DSCN3359

Bila Afiq suap je ice blended nya beberapa camca

Afiq : “Sedap la ice blended Ateh buat” (pandai lak nak puji)

Ateh : “Tu la tadi Afiq tak mau letak gula…tapi sedap kan letak milo…tengok la sapa ajar Ateh, Afiq yang ajar kan…hehehe”

DSCN3366

Habis 1 bekas minuman tinggi tu Afiq makan ice blended, bagi Ummi dia skit je..Bila Abang Long mintak dia kata tadi sapa suruh tak mau buat dengan Afiq, Afiq ajak abang abang tau mau..kecian Fitri hehehe..

DSCN3369

 

pssst : malam tadi mintak ayah belikan ice cube, dan ayah tanya nak bancuh air apa, oren ke..kakakecik kata nak buat iceblended..bila blend ayah tanya blend apa yang bunyi macam tu..ice ayah…afiq yang ajar..

3 comments:

diana said... [Reply]

orang tua mula la risau takut blender rosak..hahahh..

kiera'sakura said... [Reply]

nanti kena tukar blend baru la hihihihi

Mrs. Abi said... [Reply]

nk buat tapi risau kot rosak blender kang kena bebel pulak...haihhh