Coretan Terbaru KakakeciK

Thursday, February 10, 2011

~KEMPEN: Kami TAK Sambut Hari Valentine~

kempen14feb 14 Februari mesti ramai pasangan kekasih yang menunggu kan tarikh ni…

sebab bagi mereka 14 Feb adalah Hari Kekasih kalau orang yang kulit cerah lebih kurang shida nie sebut Valentine Day… seumur hidup shida tak penah shida sambut hari kekasih nie…hari yang di anggap ari kasih sayang…eh tak kan korang sayang pasangan or sesapa pada 14hb feb nie je kot…ari lain tak sayang ke….

Bagi yang dok sambut2 tu tau x apa disebalik tarikh empat belas haribulan dua tu…(copy paste dr tuan punye kempen iaitu SUNAH)

 

Salah satu versi terkuat menyatakan asal usul sejarah Valentine’s Day bermula di sekitar tahun 270M, di zaman pemerintahan Maharaja Rom iaitu Maharaja Claudius II yang zalim. Rom ketika itu terlibat di dalam beberapa peperangan yang berdarah dalam usaha untuk meluaskan empayarnya.


Claudius menghadapi kesukaran untuk mendapatkan tentera. Pada pandangan beliau sebab utama pemuda-pemuda Rom tidak berminat menjadi tentera ialah kerana mereka sukar meninggalkan kekasih dan keluarga mereka. Untuk mengatasi masalah ini, Claudius telah mengharamkan semua perkahwinan dan pertunangan di kalangan masyarakat Rom.


Saint Valentine merupakan salah seorang paderi Rom ketika itu. Beliau bersama seorang paderi lain bernama Saint Marius secara rahsia telah membantu mengahwinkan pasangan-pasangan yang ingin berkahwin. Akibatnya beliau telah ditangkap, dipenjara, dan dijatuhkan hukuman bunuh pada tanggal 14 Februari tahun 270 M. Beliau dianggap ‘syahid’ oleh para penganut Kristian ketika itu.
Sebelum dijatuhkan hukuman bunuh, ramai golongan muda menziarahi Saint Valentine semasa beliau di dalam penjara sebagai tanda sokongan dan simpati. Salah seorang yang kerap mengunjungi beliau ialah anak gadis kepada seorang pengawal penjara yang akhirnya membibitkan perasaan kasih sayang di antara mereka.


Pada hari Saint Valentine dijatuhkan hukuman bunuh, beliau telah meninggalkan sekeping nota kepada gadis tersebut dengan menulis ucapan terima kasih dan diakhiri dengan perkataan "Love from your Valentine". Menurut sejarah, nota inilah yang memulakan budaya Valentine’s Day.

 

Ok shida nak tanya nie…jawab dengan ikhlas di hati tu tak perlu nak gtau shida…..

BILA KORANG DAH BACA TENTANG INI…

NAK LAGI KE SAMBUT HARI KEKASIH

PADA 14 FEB???

apa nak….eh sedar2 la…pk2 kan la…sebab apa dilarang sama sekali kita orang ISLAM menyambut nyer…biar la orang bukan islam yang sambut….tengok bila ada yang sambut macam2 jadi….ini salah satu nie…

TERKULAI DI HARI VALENTINE sapa dia…ANAK MELAYU…AGAMA ISLAM….

Oleh demikian, shida sebagai seorang yang beragama ISLAM menyeru agar TIDAK PERLU menyambut nya dan sama-sama menjayakan misi saudari kita SUNAH dalam usaha kempen KAMI TAK SAMBUT HARI VALENTINE

shida x nak tag sesapa….jika sapa2 ada kesedaran sila la wat entry mengenai kempen ini….

 

assalamualaikum….

setiap hari adalah hari kasih sayang

kasih sayang yang dipupuk dengan keikhlasan

tidak akan pudar walau sejuta tahun

4 comments:

Sunah Mohammad said... [Reply]

setiap hari adalah hari kasih sayang

kasih sayang yang dipupuk dengan keikhlasan

tidak akan pudar walau sejuta tahun

nice yang ni~ suka2! terima kasih akak~

Mr.Kerro said... [Reply]

boikit hari kekasih!!

aDisH.sHidA said... [Reply]

@Sunah Mohammad thanks sunah itu yg lahir dr hati kan....

aDisH.sHidA said... [Reply]

@Mr.Kerro jom sama2 kita boikot